Спорни поправки в Закона за охранителната дейност приеха на първо

...
Спорни поправки в Закона за охранителната дейност приеха на първо
Коментари Харесай

Спорен закон!Бандити и неграмотни ще са охранители

Спорни ремонти в Закона за охранителната активност одобриха на първо четене депутатите по предложение на ГЕРБ.

Осъждани в предишното, само че към този момент оправдани лица ще могат да получат лиценз за защита, гласят промените, които провокираха острата реакция на Движение за права и свободи и на Българска социалистическа партия.

С аргумента, че с измененията ще се обезпечи работа в охранителния бизнес, се занижават и условията към чиновниците на охранителните компании, като те към този момент ще бъдат наемани и единствено с главно обучение. Според депутата от ГЕРБ и един от вносителите Маноил Манов просветителният ценз е най-големият проблем на компаниите. По думите му в някои райони има хора, които желаят да работят, само че не могат, тъй като нямат нужното обучение.

Манов отбрани поправката, обвързвана с разрешаването на лица с престъпно минало, само че оправдани, да правят охранителна активност, като сподели, че досегашният текст в закона е прекомерно общ, а има закононарушения по несъобразителност, които би трябвало да бъдат отделени. По думите му охранителният отрасъл е на терен по време на всевъзможни рецесии и законодателите би трябвало да реагират при промени в ситуацията.  

От Движение за права и свободи дефинираха законопроекта като лобистки. „ За следващ път ставаме очевидци на порочната процедура законопроекти да се внасят от група народни представители, а не от Министерския съвет, както е редът ”, съобщи депутатът от Движението Ахмед Ахмедов. По думите му измененията пораждат подозрение, че се цели да се угоди на някои лица.

„ Частната охранителна активност е публично значима активност и се нуждае от съответни и ясни причини ”, сподели още Ахмедов. Той добави, че назначението на едва образовани лица ще намали равнището на охранителната активност.

Според друга корекция в законопроекта се позволява на охранителните компании да назначават подизпълнители. В закона се основава обособен раздел, в който са заложени условия към дейностите по защита, преотдадени на трето лице. Така, да вземем за пример, подизпълнителят ще би трябвало да има нужния лиценз според от типа на обезпечената защита.

" Създаването на подизпълнители води до монополизация ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Росен Малинов. Той уточни като образец опита в инфраструктурата – когато една компания завоюва социална поръчка и наеме подизпълнители, резултатът е потъващи автомагистрали.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР