Спорен законопроект за европейското авторско право, който може да принуди

...
Спорен законопроект за европейското авторско право, който може да принуди
Коментари Харесай

Еврозакон за авторското право преодоля ключово препятствие в ЕП

Спорен законопроект за европейското авторско право, който може да принуди онлайн платформи като Гугъл and Фейсбук да заплащат за линкове до новинарско наличие, преодоля основно затруднение в Европейския парламент, осведоми Агенция Франс Прес.

Големите компании упорстват за промяна, обсъждана като наложително решение против безплатните онлайн вести, които засягат приходите на обичайните медии.

Влиятелната Комисия по правни въпроси в Европейския парламент прокара промяната с 13 гласа против 11 при скрито гласоподаване поради разделянето по въпроса.

Важна крачка за бъдещето на креативната/творческа/ промишленост в Европа, разгласи немският евродепутат Кристиан Ехлер от Европейската национална партия.

Има огромен проблем, в случай че всички тези, които вдъхват живот на нашето културно разнообразие в Европа...не могат повече да живеят от работата си, тъй като онлайн платформи не са готови да вземат участие по подобаващия за тях метод, добави той.

Но няколко евродепутати са срещу концепцията, аргументирайки се, че законопроектът ще помогне единствено на известните новинарски организации за сметка на самостоятелните и нови компании, защото дейно се визира правото на независимост на словото.

Комисията също прокара закон, който принуждава онлайн платформите да поемат юридическа отговорност за авторски материали, които са качени на страница от консуматори. Това съгласно критици ще докара до безсистемно цензуриране от софтуерните колоси.

Според депутати тези ограничения съществено ще подкопаят главните интернет свободи.

Тази промяна беше прокарана с 14 против 9 гласа. Тя е част от по-мащабно реформиране на закона за европейското авторско право.

Проектозаконът за авторското право ще бъде гласуван в пленарна зала през юли.

Държавите членки на Европейски Съюз също би трябвало да одобрят предлагането на фона на съществени различия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР