Според учени, ако почукате върху кутийката с бира непосредствено преди

...
Според учени, ако почукате върху кутийката с бира непосредствено преди
Коментари Харесай

Как да отваряте правилно кутийка с бира?

Според учени, в случай че почукате върху кутийката с бира директно преди да я отворите, по-късно пяната няма да се разплиска. Много е значимо съдът с пенливата напитка да е бил преди този момент в положение на покой. Резултатите от проучването са оповестени на уеб страницата „ arXiv.org ”.

Много хора евентуално са се сблъсквали с неуместната обстановка, при която пяната от бира се разплисква на всички страни при отварянето на кутийката.
Някои специалисти са на мнение, че това няма да се случи, в случай че директно преди отварянето почукате с пръст по кутийката.

Обяснението за това е просто: мехурчета въглероден двуокис, образували се отвътре на кутийката, при разхерметизиране се насочват лавинообразно нагоре и образуват пяна. Ако почукате по към момента неотворената кутия, мехурчетата ще се съберат в горната част и при отваряне пяната ще бъде доста по-малко.

Учени от университета в Одензе в Дания решили да ревизират дали този способ в действителност работи.-->

За потребностите на опита компания-производител на бира предоставила на учените 1031 кутии с бира от 33 мл. Половината от кутиите били сложени за 2 минути в машинален шейкър, имитиращ возене с велосипед. Другата половина била оставена неподвижен.



Част от кутийките от едната и от другата група били почуквани три пъти преди отваряне. В последна сметка всички кутии били разграничени на 4 групи: които не са разклащани и не са почуквани, които не са разклащани, само че са почуквани, които са разклащани, само че не са почуквани и които са разклащани и почуквани.
От кутиите, които са били авансово разтърсени в шейкъра, при отварянето е изтичала приблизително по 3,45 гр. пяна, а от тези, които са били неподвижен – не повече от 0,51 гр. Почукването с пръст не се е отразило на резултатите.

Резултатите от опита демонстрират, че почукването не оказва помощ на мехурчетата да се повдигнат. Това евентуално се държи на ечемичните протеини, които стабилизират газовите мехурчета. Протеините препятстват мехурчетата да се повдигнат над повърхността на течността. Този развой оказва помощ да се образува пяна в чашата с бира.

Единственият метод да избегнете загубите и да спасите бирата си е да не бързате да я отваряте незабавно, в случай че кутийката е била разтърсена. Необходимо е просто да оставите напитката да се „ успокои “.

Методът с почукването може да се окаже ефикасен във връзка с други газирани питиета без наличие на протеини. За задачата, обаче, би трябвало да бъдат направени други опити.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР