Според търговците на горива предложението отстъпката за бензина и дизела

...
Според търговците на горива предложението отстъпката за бензина и дизела
Коментари Харесай

Експертите са скептични за увеличението на компенсациите за горивата

Според търговците на горива предлагането отстъпката за бензина и дизела да стане 1 лев, тъй като цената е надута, не е правилно. Те припомнят, че има доста фактори, които въздействат на ценообразуването на крайните артикули. И това постанова повишаването в този момент, макар че цената на уралския газ е на едни и същи равнища от 2018-та година.



От какво зависи цената на горивата?

От увеличените цени на метана, нарасналите цени на тока и транспортните разноски, по-високите заплати в сектора, както и курса на $.

Ако при започване на лятото всички консуматори смятаха, че цените на горивата са прекомерно високи, то в този момент мненията не са толкоз безапелационни.

Според Делян Добрев, в случай че свръхпечалбите от обработката на на ниска цена съветски газ отиват към фонда за енергийна сигурност, а не в швейцарски банки, тази отплата може да доближи и левче. Експертите обаче са скептични.

" Доколко някой ще успее да намачка рафинерията, която е съветска благосъстоятелност, е доста подозрително. Радев преди няколко седмици се опита да води диалози, само че те не доведоха до резултата. Ако си спомним този интервал, в който горивата стигнаха своя пик, да, тогава разликата в цените на урана и бранта бяха доста огромни, само че в този момент този мотив губи мощ ", сподели Адриан Николов, Институт за пазарна стопанска система.

Цените на горивата у нас сега са най-ниските на Балканите. Реално няма от къде да се внесе по-евтин дизел, а свръхпечалбите на рафинериите не са толкоз огромни, с цел да покрият предлагането за понижаване на горивата с 1 лева, считат от Българската асоциация на търговците на горива.

" Това са цялостни нелепости, те не поставят разноските за произвеждане, с цел да се създаде крайният артикул, това не истина, това са хвърлени числа в пространството, без покритие ", сподели Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Българската асоциация на търговците, производителите и превозвачите на горива.

Прогнозата е, че цените ще се задържат в тези параметри най-малко до края на годината. Възможен е даже лек спад на дизела в порядъка на 5 стотинки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР