Според Световната здравна организация (СЗО) наличието на огнища на маймунска

...
Според Световната здравна организация (СЗО) наличието на огнища на маймунска
Коментари Харесай

СЗО: Има риск маймунската шарка да се разпространи сред бременните жени и децата

Според Световната здравна организация (СЗО) съществуването на огнища на маймунска шарка допълнително от 50 страни , продължава да съставлява сериозна опасност, съобщи ДПА.

" Аз съм угрижен за трайното предаване на вируса, защото това допуска, че той се е открил и може да премине към високорискови групи, в това число деца, хора със слаба имунна система и бременни дами ", съобщи през днешния ден генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Миналата седмицата болшинството от комитета за изключителни обстановки , формиран от самостоятелни специалисти, гласоподава срещу оповестяването на " интернационална незабавна обстановка в публичното здраве ", което е и най-високото равнище на паника на СЗО. Това няма да има непосредствени на практика последствия, само че ще притегли още по-силно вниманието на управляващите по света към казуса и би трябвало да докара до още по-сериозни старания за ограничението му.

Докато от комитета бяха срещу оповестяването на изключителна обстановка, това не остави подозрение, че обстановката е сериозна, съобщи Тедрос.

Той добави, че 11 от самостоятелните специалисти са били срещу оповестяването на изключителна обстановка, до момента в който трима са били съгласни.

" Те ме посъветваха да ги свикам още веднъж по най-бързия метод според от развиването на обстановката, което и ще направя ", съобщи той.
Американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите всекидневно разгласяват статистика на докладваните случаи през тази година в страните отвън Африка, където маймунската шарка се е появявала и преди.

Към 28-ми юни от центъра са записали над 4700 случая на маймунската шарка в тези страни. Освен това има и към 60 случая в африканските страни, където и преди е имало огнища на болестта.

В началото на юни от СЗО оповестиха за повече от 1500 съмнителни случаи в страните отвън Африка .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР