Според статистиката около четвърт от населението на България получава под

...
Според статистиката около четвърт от населението на България получава под
Коментари Харесай

Мила родна действителност или как се отглежда дете със 700 лв. заплата

Според статистиката към четвърт от популацията на България получава под 1 000 лв. месечно. На фона на тази наклонност стана ясно още, че макар инфлацията през последните месеци, близо 45% от трудещите се не са получили нарастване или то е сред 5 и 10%, предава Нова.

Галя Младенова сама се грижи за 11-годишната си щерка и болния си татко. Получава минимална работна заплата и това я подрежда измежду онази ¼ от работещото население, което съгласно последните изследвания получава под 1 000 лв. месечно. Смята обаче, че в Северозапада работещите небогати са доста повече като %.

Половината поданици на родното ѝ село Лиляче емигрирали в чужбина и това го подрежда на едно от първите места като населено място в региона с най-вече гастарбайтери, а аргументите са ясни - неналичието на работа или на добре платена такава.

Младенова владее четири непознати езика и би могла да се оправи чудесно в чужбина, само че желае дъщеричката ѝ да приключи българско учебно заведение, в каквото тя самата е учила, а и няма кой да се грижи за болния ѝ баща. Затова прецизно пресмята своите 710 лв. месечно.

" За най-належащите неща. Дори и не са и задоволителни. За сметките, за храна и за детето, само че споделям отново - не всеки път стигат. Слава Богу, татко ми получава пенсия. Живеем дружно, само че и на него не мога да разгадавам, тъй като и той си има разноски - купува скъпоструващи медикаменти, неработоспособен е ", изясни тя.

Най-голямото тестване за тримата обаче е наближаващата зима. За храната ще си оказват помощ със зеленчуците, които Галя сама отглежда в градината си, само че дървата за отопление са под сериозен въпрос.

" Не сме подготвени, не сме купили. Кубикът е 120 лв.. С рязане, превозване, сцепване - 150 лева На нас ни трябват минимум 12 кубика, което е към 2 000 лв. жестоко ", уточни Младенова.  

За да ги имат не би трябвало да харчат нито лев от нейната заплата цели три месеца, което е невероятно най-малкото поради детето, сметките и храната. А в случай че дървата не престават да нарастват, ситуацията ще стане още по-сериозно и това слага Галя пред съществено тестване, върху което тя мисли безусловно всеки ден и се надява да откри вид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР