Според Statista повече от 1,5 милиона регистрирани електрически автомобили и

...
Според Statista повече от 1,5 милиона регистрирани електрически автомобили и
Коментари Харесай

Факти за електрическата кола

Според Statista повече от 1,5 милиона регистрирани електрически коли и хибридни транспортни средства се движат по немските пътища. Независимо че държавните дотации за покупката на електроавтомобили са намалели от януари, електрическите транспортни средства към момента са на мода. Експертите по моторни транспортни средства от застрахователната компания ARAG са разгледали от близко регистрацията на транспортните средства и пазара в страната.

На 1 октомври 2022 година е имало 840 600 регистрирани електрически коли, които се движат извънредно с електричество, и към 745 000 plug-in хибридни коли, чиито акумулатори могат да се зареждат посредством мотора с вътрешно горене и електрическата мрежа. И макар че съгласно специалистите на ARAG, електро транспортни средства получават лимитирани държавни дотации от януари, техният брой се чака да нарасне до над единадесет милиона транспортни средства до 2030 година, което подхожда на дял от над 24 %. Делът на електроколите в автопарка на страната сега е към 1,2 %.

Какви са измененията във финансирането? От 1 януари 2023 година се финансират единствено електрически транспортни средства, които имат потвърден позитивен резултат за запазване на климата. Според специалистите на ARAG от 2023 година към този момент няма да има екологичен бонус за plug-in хибридни транспортни средства. Освен това равнището на финансиране спадна при започване на годината - транспортни средства с чиста каталожна цена до 40 000 евро получават най-много 4500 евро (вместо предходните 6000 евро) от страната. Подпомагането на покупката от страна на производителя падна от 3000 на 2250 евро. Ако електрическата кола коства сред 40 000 и 65 000 евро, екологичният бонус е единствено 3000 вместо 5000 евро. Производителят също предлага единствено 1500 вместо 2500 евро.

По-опасни ли са електрическите коли? Независимо дали работят на гориво, газ или акумулатори, специалистите сочат, че всички регистрирани транспортни средства би трябвало да дават отговор на законовите условия, с цел да бъдат в сигурност за пасажерите в тях. Ако се появи недостатък в електрическите коли, да вземем за пример вследствие на повреда, токът на батерията неотложно и автоматизирано се стопира. Ето за какво, съгласно Немската асоциация на пожарната бригада, сертифицираните електрически транспортни средства не съставляват по-голям риск от пожар от транспортните средства с мотори с вътрешно горене.

Въпреки това, без значение че рискът от пожар в електрическите коли не е по-голям или по-опасен от пожара в класическите коли, съгласно специалистите на ARAG е малко по-трудно да се потуши горящо електрическо транспортно средство. По принцип електрическите транспортни средства също могат да бъдат гасени от пожарната, само че е нужна повече вода за по-дълъг интервал от време, до момента в който съответното електрическо или хибридно транспортно средство към този момент не съставлява заплаха.

Причината е опцията за така наречен ретроспекция, при която литиево-йонната батерия може да се възпламени още веднъж след дни или даже седмици. За да отведат ранените при произшествие на безвредно място допустимо най-бързо, избавителните служби, с вярната технология и верните принадлежности, би трябвало да стартират от най-хубавата допустима точка, с цел да спасят хората от транспортното средство, взело участие в произшествието. При електрическите транспортни средства също е значимо по какъв начин системите с високо напрежение са надеждно деактивирани.

Спасителна карта съдържа цялата нужна информация, самостоятелно за всяка марка транспортно средство. Тя демонстрира на спасителите с един взор по какъв начин да влязат в транспортното средство допустимо най-бързо и безвредно за всички участници. Специалистите предлагат на всички водачи да изтеглят подобаващия указател за техния модел автомобил и да го залепят зад сенника или да го оставят в жабката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР