Според социалния министър догодина ще са нужни допълнителни 244 млн.

...
Според социалния министър догодина ще са нужни допълнителни 244 млн.
Коментари Харесай

Министър Петков очаква 5.7% ръст на пенсиите догодина

Според обществения министър следващата година ще са нужни спомагателни 244 млн. лева за измененията в Закона за обществените услуги, които се разискват сега и засягат хората с увреждания

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Разходите за труд на фирмите нарастват с 8.5%

Това слага страната на седмо място в Европейски Съюз по ритъм на нарастване през второто тримесечие, като най-бърза още веднъж е Румъния с 15.6%
16 сеп 2018
ЕЦБ удостовери желанието си да спре програмата за пазаруване на облигации

Програмата за количествени облекчения ще бъде забавена до края на годината
16 сеп 2018
Инфлацията остава 3.5% и през август

Най-голямото повишаване е очевидно в транспортния бранш, където мотор са цените на горивата
13 сеп 2018
Министерство, синдикати и фондове се схванаха по какъв начин ще се заплаща втора пенсия

Предложените от тях промени в Кодекса за обществено обезпечаване би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание
9 авг 2018 По-високата инфлация и растежът на заплатите водят и до по-голяма индексацията на пенсиите от 1 юли 2019 година Засега упованията са нарастването да е 5.7% при 3.8% юли тази година. Таванът им също ще бъде вдигнат до 40% от междинния приход за страната т.е. до 1040 лева Това стана ясно от думите на обществения министър Бисер Петков пред bTV.

Защо с толкоз

Вдигането на тавана на пенсиите ще засегне към 55 хиляди души, чиито пенсии сега са лимитирани до 910 лева Отделно от това от 1 януари 2019 година би трябвало да отпадне и таванът на новоотпуснатите пенсии.

Увеличението на останалите хонорари за възраст се дефинира по така наречен швейцарско предписание, при изчисляването на което се употребяват 50% от повишаването на междинния застрахователен приход и 50% от смяната на показателя на потребителските цени през миналата календарна година. Към август статистиката регистрира 3.5% инфлация по националната методология и 3.7% на хармонизирания показател. Петков съобщи, че растежът на междинния застрахователен приход е 8.7%, което се дължи на бързият ритъм на нарастване на заплатите. Новото нарастване на пенсиите значи и по-голям разход за бюджета следващата година, като по предварителни планове ще са нужни спомагателни няколкостотин милиона лв..

Ефектът от нарастването на бюджетните заплати

Социалният министър разяснява и предлагането на ръководещите за 10% нарастване на възнагражденията в бюджетната сфера. Според него след нарастването на заплатите на някои ведомства през предходната година се е получило " чувство за неправда ", защото настояванията на едни са били задоволени, а на други – не, и в този момент този метод е " обективен ". " Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации ", сподели той и разясни, че първостепенните разпоредители с бюджетни средства – т.е. главно министерствата, ще вземат решение по какъв начин да разпределят повишения с 10% бюджетен разход за организации и други подчинени им структури. Увеличението на заплатите ще е според от оценката на самостоятелното осъществяване.

Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов анонсира нарастване на заплатите на заетите в бюджетния бранш с 10% от началото на 2019 година То ще изисква в допълнение към 1.1 милиарда лева В сметката влиза и индексирането приблизително с 20% и на заплатите на учителите. Увеличението ще засегне към 433 хиляди заети в бюджетния бранш и евентуално ще повлияе в посока нагоре и на заплатите в частните компании, които така и така порастват поради дефицита на хора на пазара на труда.

Отделно от това следващата година още веднъж ще бъде увеличена и минималната работна заплата - с съвсем 10% до 560 лева, което също избутва останалите хонорари нагоре.

Реалното нарастване на приходите следващата година обаче ще е по-ниско, защото и 2019 година се чака да е с инфлация. Прогнозите на разнообразни институции към този момент са тя да е над 2%, само че измерена през хармонизирания показател. В същото време се чака нарастване на цената на природния газ с 13.89% от 1 октомври тази година и нов растеж от януари следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР