Според широкообхватно наблюдателно проучване, пациентите, възстановяващи се от коронавирусна инфекция,

...
Според широкообхватно наблюдателно проучване, пациентите, възстановяващи се от коронавирусна инфекция,
Коментари Харесай

Изследване: COVID-19 може да наруши мозъчната функция

Според широкообхватно наблюдателно изследване, пациентите, възстановяващи се от коронавирусна зараза, страдат от нараснал брой неврологични и психически проблеми.
Изследователи от Оксфордския университет прегледаха повече от милион пациентски досиета и откриха, че две години след инфекцията пациентите, които са се възстановили от COVID-19, са изложени на по-висок риск от неуравновесеност, деменция и "мозъчна мъгла " спрямо пациентите, които са се възстановили от други респираторни болести.
При някои от признаците се следи в началото повишение, което се успокоява. След два месеца тревогата и депресията спадат до равнища, съответстващи на тези при други респираторни болести.
Но в тази ситуация с мозъчната мъгла, да вземем за пример, хората на възраст сред 18 и 64 години, които са се възстановили от COVID-19, са страдали от нея с 16% повече, в сравнение с пациентите с други респираторни болести. Разликата е по-значителна при лицата на възраст над 65 години, при които е открит и нараснал риск от неуравновесеност и деменция.
Данните, най-вече от пациенти в Съединени американски щати, демонстрират, че са наранени и малолетни лица. Децата, възстановяващи се от COVID-19, са два пъти по-склонни да страдат от епилепсия или пристъп и три пъти по-склонни да развият психотично разстройство спрямо тези, които се възвръщат от респираторно заболяване, макар че абсолютният риск от тези положения остава невисок.
Проучването, оповестено в "The Lancet Psychiatry ", демонстрира, че даже по-лекият вид Омикрон на ковид, който сега е преобладаващ, основава сходни дълготрайни опасности.
Максим Таке, един от създателите на проучването, означи, че в изследването са включени единствено пациенти, които са били задоволително заболели, с цел да влязат в здравната система и да получат диагноза COVID-19, което води до незадоволително отчитане на тези с леки признаци. Същото обаче важи и за сравнителната група пациенти, оздравели от други респираторни болести.
Проучването има за цел "да извади нескрито какво съответно ви предизвиква коронавирус като вирус спрямо това, което биха могли да причинят други вируси, засягащи същата част на тялото по общо взето подобен метод ", споделя водещият му създател Пол Харисън. Той добави, че изследването не е имало за цел да дефинира биологичния механизъм, посредством който вирусът предизвиква нараснал риск от психически и неврологични разстройства.
Статията добавя възходящия брой доказателства, сочещи дълготрайните увреждания, породени от ковид. Въпросът се трансформира в проблем за държавните управления, които изразходват средства за проучване и лекуване на съвкупността от признаци, импровизирано известни като "дълъг Коронавирус " - етикет, който включва както неврологични проблеми, по този начин и отмалялост и зной.
Институтът за здравни индикатори и оценка пресмята, че 3,7% от пациентите с COVID-19 развиват признаци след Коронавирус, споделя Джанет Диас, водеща по тематиката в СЗО. Говорейки на конференция в сряда, тя съобщи, че междинната тежест на положенията след коронавирус е еквивалентна на тези, които изпитват пациентите със мощни болки във врата, заболяването на Крон или дълготрайните последствия от мозъчна контузия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР