Според ръководителя на представителството на ЕК в България Огнян Златев

...
Според ръководителя на представителството на ЕК в България Огнян Златев
Коментари Харесай

Огнян Златев за срещата ЕС-Турция: Тя е еднакво важна и за двете страни

Според ръководителя на представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев срещата във Варна сред Европейски Съюз и Турция е значима с това, че демонстрира предпочитание разговорът да продължи. Според него тя е еднообразно значима и за двете страни, като добави, че е обикновено Европейски Съюз да изрази терзанията си за протичащото се в Турция и няма желание да прави взаимни отстъпки с нея.

Европейски Съюз има право да изкаже терзанията си на глас, съобщи Огнян Златев. В заключенията на водачите се вижда общата позиция на Европейски Съюз - факт е, че Съюзът е обезпокоен от протичащото се в Турция, само че тя остава един от главните му сътрудници, добави той.
Огнян Златев: Единна е позицията на Европейски Съюз, че разговорът с Турция би трябвало да продължи. Когато виждаме, че имаме мотиви за терзания, свързани с нарушение на човешките права или нещо друго, ние го споделяме.
Срещата във Варна ще е еднообразно значима и за двете страни - Европейски Съюз и Турция, съобщи Огнян Златев, тъй като могат единствено да завоюват от провеждането на почтен разговор.
 Ердоган ще изиска от Европа остатъка от помощта за бежанците на срещата на върха Ердоган ще изиска от Европа остатъка от помощта за бежанците на срещата на върха
Отношенията с Анкара и мигрантската тематика беше коментирана от турският президент Реджеп Ердоган. Днес той даде явен знак, че ще взе участие в срещата на в...

Около средствата на Европейски Съюз би трябвало да се разбунят няколко легенди, съобщи Златев. Те не са за турския държавен бюджет, а да се помогне на сирийските бежанци в Турция. Средствата по първия транш към този момент дават резултат.
Огнян Златев: По отношение на втория транш има съглашение. Той ще е в размер на три милиарда и един милиард ще пристигна от Европесйкия бюджет, а другите два милиарда ще са вноски на държавите-членки.
Цифрите се употребяват спекулативно, съобщи Златев. Той изясни думите на Ердоган, че бежанците няма да останат постоянно в Турция с вярата, че спорът по родните им места ще се позволи и те ще могат да се завърнат.
Огнян Златев: Не смятам, че сме в обстановка да вършим отстъпки един на различен, а би трябвало да вървим един към различен.  Европейски Съюз има единна позиция за срещата с Турция, която ще се организира във Варна Европейски Съюз има единна позиция за срещата с Турция, която ще се организира във Варна
След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати диалози по противоречиви и горещи тематики за остарелия континент, Европейският съюз има единна позиция за...

Въпросът с визите на турските жители за Европейски Съюз е елементарен за пояснение, съобщи Златев. За да получи визова либерализация, Турция би трябвало да извърши избрани условия, които към момента не е, добави той. Турция е петият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, само че поради избрани терзания на държави-членки митническият режим няма да се либерализира.

Върховенството на закона и спазването на човешките права са основолагащи правила, напомни Златев. С нарушаването им в Турция страната се отдалечава от Европейски Съюз, добави той.

Важното е, че и двете страни имат интерес разговорът да продължава.
 Заради абсурда Заради абсурда "Скрипал ": Европейски Съюз вика посланика си в Москва
Заради абсурда "Скрипал " Европейският съюз реши да върне за съвещания в Брюксел посланика си в Москва - германеца Маркус Едерер, оповестява Би Би Си....

Решението за отзоваването на посланика на Европейски Съюз в Москва е единомислещо и информацията, която водачите имат, е била задоволителна да се убедят, че има висока степен на възможност Русия да стои зад отравянето на някогашния ѝ разузнавач Скрипал. Това е дипломатически ход, който не значи, че дипломатическите връзки са прекъснати, съобщи Златев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР