Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със

...
Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със
Коментари Харесай

Американските компании с недостиг на работна ръка заради Covid-19

Според изследване, оповестено през днешния ден, американските компании са завършили годината със мощни резултати, само че са обезпокоени от възобновяването на инфекциите с Covid-19, макар че се чака проблемите с доставките да намалеят.

Малко повече от една трета от икономистите на фирмите показват като максимален риск за вероятностите повишаването на случаите на Covid-19, изпреварвайки повишението на цените, се споделя в тримесечното изследване на Националната асоциация за бизнес стопанска система (НАБЕ) за изискванията за бизнес.

През 2021 година инфлацията се трансформира в възходяща грижа за американските консуматори и предприятия, подхранвана частично от дефицита на артикули в международен мащаб и транспортните усложнения.

NABE съобщи, че към две трети от компаниите регистрират растеж на продажбите през последното тримесечие на 2021 година, което подхожда на последните три изследвания и е измежду най-високите стойности в 40-годишната история на изследването. А съвсем две трети от интервюираните са декларирали, че продажбите в техните компании са се върнали към размерите отпреди рецесията.

" Положителните резултати и вероятности идват макар ясно забележимите дефицити, изключително дефицита на работна ръка ", съобщи ръководителят на изследването Ян Хогрефе.

NABE откри, че 57% от интервюираните са изправени пред дефицит на квалифицирана работна ръка - с 10 пункта повече спрямо октомврийското изследване - до момента в който съвсем една четвърт се борят да намерят неквалифицирана работна ръка, спрямо едвам 11% преди този момент.

" И двата типа дефицит на работна ръка са станали непрекъснато по-разпространени през последната година ", сподели Хогрефе, който е и основен икономист на Boeing Commercial Airplanes.

Почти една трета от интервюираните чакат дефицитът на работна ръка да продължи и през 2023 година или по-късно. За разлика от тях, единствено 11% от компаниите считат, че проблемите във веригата на доставките ще продължат да съществуват и през идната година, а сходен дял от тях преглеждат тези проблеми като главен риск за утежняване на положението им. Мненията за това по кое време ще приключат проблемите се разграничават.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР