Според превозвачите на извънгабаритни товари има необходимост от сертифициране и

...
Според превозвачите на извънгабаритни товари има необходимост от сертифициране и
Коментари Харесай

Втори мост при Русе и нови наредби са нужни за извънгабаритните товари у нас

Според превозвачите на извънгабаритни товари има нужда от узаконяване и на ескортната активност

"Втори мост над река Дунав при Русе и промени в нормативните документи са измежду най-належащите проблеми, чието решение чакат превозвачите на извънгабаритни товари в България. Реално Дунав мост от дълго време е изчерпал потенциала си да поеме трафика на тежкотоварните камиони, а това пречи на бизнеса. Според превозвачите ро-ро терминалът няма да реши казуса. Другият огромен проблем е остарялата Наредба №11 на АПИ, която регламентира придвижването на извънгабаритни товари ", показа съпредседателят на Националното съдружие за транспорт на извънгабаритни товари Младен Ганчев пред

Според превозвачите на извънгабаритни товари има нужда от узаконяване и на ескортната активност. „ В България има стотици хора, които се занимават с това нещо, а действително такава специалност нормативно не съществува. Свидетели сме по какъв начин доста хора подценяват значимостта на гази специалност, изключително при ескортиране на земеделска техника, камиони за преместване на машини и други Прави се извънредно непрофесионално и за жалост постоянно крайният резултат е произшествия, нарушена пътна настилка, съборени жици и така нататък “, споделя Младен Ганчев.

Транспортирането на извънгабаритни товари в България от една страна е по-лесно поради неналичието на задоволително добра инфраструктура, колкото и необичайно да звучи. Това разрешава да се возят високи товари и има опция за намиране на различни пътища, до момента в който в страните от Централна и Западна Европа заради развитата инфраструтура има един височинен предел от 4,40-4,50 м, над който превозите на процедура са невъзможни и извънредно комплицирани и скъпи. „ От друга страна проблем за извънгабаритните товари в България е, че са разрешени само денем, липсват автомагистрали, което прави транпортът по-рисков. В Западна Европа са урегумирани, има задоволително добре развита инфраструктура, нощните превози са регламентирани, когато трафикът е по-малък “, изяснява Младен Ганчев.

За момента жп превозът на този тип товари съвсем отсъства, защото има доста ограничавания в габаритите. Тенденцията в Западна Европа, изключително в Германия, където имат доста съществени проблеми с мостовете и от ден на ден разрешителни за по-голям тонаж се отхвърлят, е стоките да се местят към речни превози. Там обаче имат доста пристанища с доста добре развита инфраструктура, с кранове и доста кораби, които оперират, до момента в който в България нещата не са тъкмо по този начин. „ Може би ще пристигна време на тази наклонност, само че за момента като че ли тези рестрикции, които всички се мъчат да наложат на автомобилния превоз, действително не се случват и статистиката демонстрира, че относителният му % от общия превоз продължава да пораства. Така че аз персонално считам, че няма да е толкоз бърз преходът и прехвърлянето на транспорта на артикули от камиони на речни кораби, най-малко що се отнася до Източна Европа “, споделя Младен Ганчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР