Според предварителното споразумение между евродепутатите и министрите в Съвета на

...
Според предварителното споразумение между евродепутатите и министрите в Съвета на
Коментари Харесай

В ЕС се договориха за условията за командированите работници

Според предварителното съглашение сред евродепутатите и министрите в Съвета на Европейски Съюз, служащите, краткотрайно изпратени в друга страна членка на Европейски Съюз, ще получават еднообразно възнаграждение за една и съща работа на едно и също място.

Новите правила на Европейски Съюз за по-добра отбрана на служащи, командировани в друга страна членка, бяха импровизирано контрактувани в понеделник вечер от договарящите в Европейския парламент и Съвета. Преразгледаните правила имат за цел да обезпечат по-добра отбрана за командированите служащи и лоялна конкуренция за сдруженията, оповестяват от пресцентъра на Екологичен потенциал.

Съгласно контрактувания текст всички правила на приемащата страна по отношение на възнагражденията, избрани със закон или с групови трудови контракти, ще се ползват за командированите служащи. Преговарящите от страна на Европейския парламент направиха по този начин, че огромни представителни районни или секторни групови съглашения също могат да бъдат прилагани.

Разходите за пътешестване, изхранване и настаняване би трябвало да се заплащат от работодателя и да не се приспадат от заплатите на служащите. Работодателите също по този начин би трябвало да подсигуряват, че изискванията за настаняване на командированите служащи са удобни и в сходство с националните правила.

Продължителността на командироването е избрана на 12 месеца, като е допустимо срокът да бъде продължен с 6 месеца. След приключването на този период служащият ще може да остане в страната членка, в която е командирован, само че ще стартират да се ползват всички трудови правила на приемащата страна.

Новите детайли на преразгледаната инструкция ще се ползват и за транспортния бранш, откакто влезе в действие съответното секторно законодателство, включено в пакета за подвижност. Дотогава остава в действие текстът на директивата от 1996 година

Държавите-членки ще имат 2 години да транспонират правилата; след приключването на този период те ще би трябвало да ползват новите правила.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР