Според предавателните прогнози от глобалните модели – GFS, EС и

...
Според предавателните прогнози от глобалните модели – GFS, EС и
Коментари Харесай

Meteo Balkans с прогноза за началото на декември, ето кога идват студът и снегът КАРТИ

Според предавателните прогнози от световните модели – GFS, EС и ICON, идното ново захлаждане ще е по-добре изразено от предходното от предходната седмица. От североизток към Балканите и Югоизточна Европа ще продължава да прониква по-студена арктична въздушна маса, предвиждат от

Първата карта съставлява прогноза на снежната завивка на Европейски Съюз модела за същия интервал. Прогнозите тук са „ повишени “ и Европейският модел не е доста настоящ тъкмо за тази прогноза. Една от аргументите е, че чакаме навлизане на леден фронт от северозапад, а нормално този вид навлизане е с по-сухо.

Възможно е да се образува циклон, в ниските пластове на атмосферата. В челото си той засмуква въздушни маси от Егейско море, пренасяйки ги над Балканите, в това число и България. При тези условя сме съгласни с прогнозата на Европейски Съюз модела.

На втората карта представяме прогноза на GFS модела за същия интервал от 72 часа. Прогнозите на GFS е по-добре планувана, като упованията са преваляванията да са по-добре съсредоточени над Стара планина, Предбалкана и Североизточна България.



Часове сред 30-ти ноември и 1-ри декември

Постепенно страната ни ще попада под въздействие на блокиран средиземноморски циклон. Първоначално България ще попада под въздействие на стоплям бранш на средиземноморски циклон, само че при изтеглянето му на североизток от северозапад към страната ни ще прониква по-студен въздух. Преобладаващите превалявания изначало ще се от дъжд, само че по здрач по високите полета над Западна и СЗ България дъжда ще премине в влажен сняг. Очакваната снежна завивка ще е сред 2-5 см до 300-700 метра надморска височина, а над 1000 метра ще доближи до 10-15 см..



Снимка 1 – Карта на предстоящата снежна завивка до 1-ри декември 2020 година



Снимка 2 Карта на предстоящите превалявания сред 30-ти ноември и 1-ри декември. Валежите над Западна България и Предбалкана последователно ще минават в сняг.

Показваме карта на предстоящите превалявания от дъжд и сняг. Повече сняг ще се натрупа над Централна Сърбия, Предбалкана и Западна България и то часовете против 1-ри декември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР