Според православния календар на първия ден на месец февруари отбелязваме

...
Според православния календар на първия ден на месец февруари отбелязваме
Коментари Харесай

Днес е Св. Трифон Чудотворец – предводителят на пролетта

Според православния календар на първия ден на месец февруари означаваме деня на Свети Трифон Чудотворец – пазителят на лозята.

Кой е Св. Трифон

Св. Трифон е врач - страдалец, който през 248 година бил наказан и посечен поради силата на вярата си и смелия отвод да се отхвърли от християнството.

Що е то Трифунци

С днешния празник се слага началото на поредност от три поредни празнични дни, наречени съгласно националните обичаи Трифунци: 1 февруари – Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

На 1 февруари - по нов жанр, и на 14 февруари по остарял жанр, във всички краища на България се зарязват лозята и се подготвят специфични трапези в чест на светията.

По народному назоваваме този ден Трифон Зарезан, или денят на лозаря, и го почитаме като един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Празнуват всички лозари, кръчмари и градинари.

Денят на лозаря има антични езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на господ Дионисий се отбелязвали с изключително огромна помпозност.

Традиции и традиции на Трифон Зарезан

Традицията повелява на този ден дамите да изпекат свеж самун, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците цели семейства поемат към лозята, с цел да създадат резитба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си. Там наздравиците не престават...

Хората в предишното вярвали, че с идването си Трифон Зарезан подготвял пътя на пролетта, плодородието и благоденствието.

Дните след Трифоновден пък старите хора назовават Вълчи празници. Според преданията това са дните, в които вълците стават най-кръвожадни и зли. За да се предпазят хората от тях, се съблюдават строго избрани ритуали – месят се обредни хлябове, които се раздават, а по това какво е времето на 2 февруари се гадае какво им следва през годината.

Днес цялостният обред, с който се празнува Трифон Зарезан, се съблюдава единствено в регионите, където е развито лозарството. Въпреки това, на всички места млади и остарели не пропущат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят най-много здраве и благодат.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР