Според последните резултати на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) и Европейската

...
Според последните резултати на
Асоциацията на автомобилните
производители в Европа (ACEA) и
Европейската
Коментари Харесай

Европа 2017: Спад на дизела + ръст на бензина = увеличение в CO2 емисиите

Според последните резултати на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) и Европейската организация за околната среда (EEA), през миналата година на европейската автомобилна бизнес сцена се следи нарастване в CO2 излъчванията в новите регистрации, като това се случва за първи път от стартирането на събирането на данните през 2010 година.

От ACEA разясняват, че нарастването в CO2 показателя за Европа за изминалата година от 0.4% до 118.5 грама на километър е свързан с увеличението на регистрациите на нови бензинови автомобили през 2017 година. Увеличение се регистрира на съществени пазари, като Великобритания (+0.8%), Франция (+0.6%), Испания (+0.5%) и Германия (+0.1%), а в Полша и Холандия е надлежно 1.43% и 2.27%.

През предходната година регистрациите на бензинови коли минаха като брой тези на дизеловите, което се случва за първи път от 2009 година. Според ACEA пазарният дял на дизеловите коли в ЕВропа се е свил с 5%, като е достигнал ниво от 44.8%, до момента в който този на бензиновите се е нараснал от 45.8% до 49.4%.

“Както сочат данните на EEA, преминаването от дизел към бензин- в комбинация с относителното малкото пазарно наличие на алтернативното задвижване, в този момент се отразява осезаемо върху CO2 представянето на европейския автомобилен парк с нови коли ”, коментира Ерик Йонаерт, генералният секретар на ACEA. “Като гледаме напред, това ще сътвори сериозни предизвикателства по по повод на постигането на бъдещите CO2 цели- не само предложените за 2030 година, само че и вече поставените за 2020 година. ”

На фона на общия растеж в продажбите на нови коли през предходната година, в пазарния дял на електрифицираните автомобили се следи най-малък ръст от 1.1% до 1.5%. “Потребителите изпращат ясен сигнал: към момента има прекомерно много бариери- като неналичието на инфраструктура, достъпност и пробег, за електрическите автомобили да заменят дизеловите ”, споделя Йонаерт. “Бъдещото понижаване на CO2 излъчванията ще бъде мощно обвързвано с по-добрите продажби на електрически или автомобили с различно задвижване, и поради тази причина тези бариери трябва да бъдат преодоляни незабавно ”

Данните на Европейската организация за околната среда за територията на България сочат, че междинните CO2 емисии на продадените през миналата година нови коли са били 126.1 грама на километър, до момента в който през 2016 показателят е бил 125.8 грама. В същото време обаче индикаторът за 2015 е бил 130.3 грама, през 2014 135.9 грама, през 2013 141.7 грама, а през 2009 е бил внишителните 172.1 грама.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР