Според последните планове, оповестени от министъра по околната среда и

...
Според последните планове, оповестени от министъра по околната среда и
Коментари Харесай

EMI: Гърция с амбициозна енергийна стратегия, фокусирана върху ВЕИ и приватизация


Според последните проекти, оповестени от министъра по околната среда и енергетиката Георгиос Статакис, Гърция възнамерява да увеличи каузи на ВЕИ до 50% до 2030 година, като редуцира лигнитното електропроизводство до 20%, надхвърляйки европейските цели. " Идеята за 2030 е изцяло ясна - ще премахнем изцяло мазута и петрола от островите, ще редуцираме още повече лигнитните въглища и ще заместим изцяло тези запаси с ВЕИ ".

През идващите две-три години задачата е да се привлекат 3 милиарда евро вложения в чисто електропроизводство, което съгласно Статакис е изцяло постижимо, отчитайки обнадеждаващите начални резултати от новите тръжни процедури за фотоволтаични и вятърни мощности. Два огромни търга са оповестени за юли и септември 2018, за към 2.6 ГВт слънчеви и вятърни планове. Сами по себе си търговете са огромен завой в политиката на гръцкото държавното управление, защото, сходно на други страни в Европейски Съюз, Гърция използваше скица с преференциални цени с обезпечени цени за поощряване на ВЕИ. Както и на други места, тази процедура докара до голям бюджетен недостиг, колапс на пазара и фрапантно понижаване на цените.

Гърция напредва и с изследванията си за петрол и природен газ, като чака резултатите да са извънредно положителни освен за гръцката стопанска система, само че и за енергийната сигурност в цяла Югоизточна Европа. Ако упованията за обилни запаси на газ и петрол се оправдаят, Гърция и съседите ѝ биха понижили голямата си взаимозависимост от вносни въглеводори. Hellenic Petroleum, Exxon и Total завоюваха търгове за изследвания в дълбоките води на остров Крит. " Потенциалът наподобява извънредно висок, сходен на находищата в Кипър и Израел, декларира Статакис - високо рискова зона, само че с голям капацитет ".

Статакис е уверен, че Гърция ще се трансформира в център за диверсификация на газовите доставки в района, като акцентира плановете за Източно-Средиземноморския газопровод, свързващ Израел, Египет, Крит, Гърция и Италия, Трансатлантическия газопровод за превозване на азерски газ и интерконекторът България-Гърция ще дават достъп на голям брой снабдители на европейските пазари. Същевременно Гърция приватизира редица планове. “Гърция явно ще завоюва както от задачата си да стане районен хъб, по този начин и от разширението на газовата инфраструктура в Гърция ", съобщи той, като особено уточни приватизацията на гръцкия газов систематичен оператор DESFA, която към този момент е 66% благосъстоятелност на консорциум на италианската Snam, испанската Enagas и белгийската Fluxys. За 18 месеца пазарната капитализация на DESFA се увеличи с 30 % след приватизацията.

Предстоящите приватизационни покупко-продажби включват разделянето на Public Gas Corporation (DEPA), на гръцката Public Power Corporation (PPC) и най-голямата нефтена компания на Гърция Hellenic Petroleum. Процедурите се осъществят паралелно, в осъществяване на уговорките на Гърция по оздравителния проект. По отношение на PPC, която до момента притежаваше монопол върху добива и електропроизводството от лигнитни въглища, Статакис споделя “приключихме първия стадий от процедурата за продажба на лигнитни централи, който сподели, че има забележителен интерес от евентуални вложители. Вече сме на последната фаза - търгът е разгласен и чакаме тези, които са подготвени да продължат с съответни капиталови проекти.”

През седмицата гръцката PPC SA към този момент разгласи проектите си да добави до 2022 година нови към 600 MW ВЕИ мощности, най-вече вятър и слънце, като част от новия Стратегически и бизнесплан на компанията за интервала 2018-2022. Планираните общи финансови разноски съгласно проекта се правят оценка на 3.9 милиарда евро, към 22% от които ще са за ВЕИ.

След обзор на електроенергийните пазари в района и в Гърция, компанията е решила да се стреми към ВЕИ-цел от към 20%-25% в общите си електропроизводствени мощности до 2030-2035. Целта на PPC е да реализира оперативна облага - доходи преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) сред 1 и 1,1 милиарда евро до 2022 година Чрез ВЕИ-звеното си (дъщерна компания) понастоящем PPC експлоатира общо 153 MW ВЕИ-мощности, главно вятърни, слънчеви фотоволтаици и дребни Водноелектрическа централа, както и няколко дребни плана за геотермална сила.

Информация от Института по енергиен мениджмънт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР