Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била

...
Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била
Коментари Харесай

EW Magazine: Нидерландия дава F-16, ако се изпратят МиГ-29 за Украйна

Според порталът Aviacionline defensa, един от основните претенденти би била България, която възнамерява да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum ( " опорна точка “) от 2023 година и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, с цел да обезпечи въздушната си защита до идването на първите осем мостри съвременни F-16 Block 70 през 2025 година

За да стане тази договорка ефикасна, както и всички отбранителни произведения, създадени от американски компании, Вашингтон би трябвало да даде своето утвърждение.

Почти от началото на войната Украйна моли западните си съдружници да ѝ дават всевъзможен тип помощ, по-специално изтребители, с цел да може да се изправи против съветските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили желаеха прехвърлянето на западни изтребители, а в този момент се чуват и гласове в поддръжка на тази самодейност, НАТО се отнася сдържано към концепцията.

Много се приказва за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от някогашните страни от Варшавския контракт, които след рухването на Желязната завеса станаха членове на НАТО. По-специално се загатват Полша, Словакия и България, които към момента имат тези самолети на дейна работа.

Всъщност при започване на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер разгласи, че ще подари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В подмяна Военновъздушни сили на Чешката република ще поемат защитата на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше реализирана с Полша при започване на май, когато нейният министър на защитата се контракти със словашкия си сътрудник, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, в случай че Словакия съобщи своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни индикации, че прехвърлянето на словашкия Fulcrum на Украйна е осъществено. Това, което е явно обаче, е, че аварийните елементи от тези страни оказват помощ за поддържането на украинските МиГ-29 в придвижване.

Излишните F-16MLU от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-29, до момента в който дойдат неотдавна контрактуваните корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, въпреки и доста по-модерни от холандските изтребители, биха разрешили те да бъдат усвоени без огромни затруднения, като огромна част от логистиката е обща.

През август служебният боен министър Димитър Стоянов започва договаряния с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските Военновъздушни сили. Той насочи предложение към Министерството на защитата да подписа контракт с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 за машините да останат в летателна валидност до 2025-2026 година Министърът акцентира, че " в авиацията потребностите са най-крещящи “, като те включват освен самолетите, само че и системите за наблюдаване и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съдружниците, по този начин и на българските военни фабрики.

България се е трансформирала в един от най-големите непреки снабдители на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, написа украинското издание " Европейска истина ", като се базира на обявата в Евроактив. Подчертава се, че България и Унгария са единствените две страни в НАТО и Европейски Съюз, които публично отхвърлиха да изпратят военна помощ на Украйна. Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция най-вече в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, написа изданието.

На 3 ноември българското Народно заседание утвърди с болшинство проектозакон за даване на оръжие на Украйна.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР