Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари

...
Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния международен първенец по шахмат и съветски отстъпник Гари Каспаров няма възможност Путин да насочи военните си дейности към България. Той обаче изключва опцията да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва. Шахматистът е на мнение, че в случай че Украйна завоюва войната, режимът в Русия ще стартира да се разпада .
След като попаднахте в листата на задграничните сътрудници на Путин, това пречи ли ви се на работата? Заплашват ли ви намерено?

" Никой не ме заплашва. Ясно е, че би трябвало да демонстрирам някаква нерешителност, както и че има доста страни, които в този момент не би трябвало да навестявам. Не бих тръгнал да вземем за пример освен в Турция, само че и за Унгария, където считам, че сега надалеч не е безвредно. За България не знам, още не съм мислил по въпроса. "  

Като огромен шахматист, можете ли да предскажете идващия ход на Путин? Очаквате ли да нападне страна-членка на НАТО - да вземем за пример Литва, а за какво не и България?

" Струва ми се, че България в този момент не е в областта на неговите ползи . Но като имаме поради, че той към този момент е минал всички вероятни граници и червени линии, това не би трябвало да се изключва. Не мисля, че в този момент е доста евентуално, само че въпреки всичко считам, че разнообразни провокации като инспекция на това по какъв начин ще се реагира са вероятни . Например, не тъкмо войските да прекосят литовската граница, т.е. да се разгласи действителна война, а да бъде пусната ракета от територията на Калининград в Украйна през Литва . Основното е да откри метод да предизвика НАТО без директно военно сблъскване. Това е тъкмо в негов жанр - да ревизира до каква степен НАТО е подготвена на някакви дейности, защото през днешния ден никой не е твърдо уверен, че при положение на действителен боен спор администрацията на Байдън е подготвена на действително сблъскване с Русия . Ясно е, че във военно отношение всичко ще върви едностранно, само че също по този начин войната е политика и логика на психиката . Затова Путин непрестанно ревизира на какво е подготвена НАТО. И по размера помощ, която Украйна получава, е явно, че там се боят от по-нататъшна ескалация . "  

Кой съгласно вас може да смъкна от власт Путин и допустимо ли е това да стане?

" Ако знаех кой е този човек, той от дълго време щеше да е мъртъв. Диктаторът знае добре от кое място идва рискът. Но би трябвало да престанем да се занимаваме с нелепости и да питаме: " Кой ще смъкна Путин? Той ще почине ли? " На мен това не ми е забавно. Украйна би трябвало да победи. Ако тя завоюва войната, режимът в Русия ще започне  да се разпада. Диктаторът не претърпява военно проваляне. Затова вместо да се занимаваме с някакви клюки от Кремъл, би трябвало да доставим нужното на Украйна оръжие, с цел да победи. Трябва да престанем с ангажиментите като да вземем за пример дали Украйна да може да стреля по територията на Русия. Всички те са безсмислени. Украйна води война за оцеляване. Западът има оръжие, което може да й помогне да победи . В момента то не й се доставя или й се доставя в доста лимитирани количества . Затова считам, че в този момент би трябвало да й се даде оптималната военна помощ,  която ще й разреши да разгроми путинската войска и след това ще приказваме за това какво ще става в Русия. "  

Защо, съгласно вас, Европейски Съюз не й оказва такава помощ?

" Защото Западът се управлява от слаби политици, които се боят да одобряват исторически решения . Това, за жалост, е навсякъде. Засега единствено Джонсън е подготвен да взема някакви по-резки решения, само че това може да е обвързвано значително с обстоятелството, че политическата му орис във Англия сега виси на косъм  и той би трябвало да е доста безапелационен във външната политика, с цел да резервира поста си. "  

Много българи поддържат дейностите на Путин в Украйна. Какво бихте им споделили?

" Нищо няма да им кажа. Хора, които поддържат Путин след тези закононарушения, за мен се намират отвън категориите за положително и зло . Те може да не са цялостни идиоти, несъмнено, само че що за хора са това, които намират опрощение за закононарушения, които Европа не е виждала от 1945 година насам? "

Един персонален въпрос - кой е най-великият шахматист в света? Говори се, че вие...

" Не знам. Не. И популярност богу. "
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР