Според оповестените в резултати при отчетени 99.34 на сто от гласовете, настоящият

...
Според оповестените в резултати при отчетени 99.34 на сто от гласовете, настоящият
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган спечели балотажа и своя трети мандат като президент на ТурцияСпоред оповестените в резултати при отчетени 99.34 на 100 от гласовете, актуалният държавен глава получава 52.09 %, а съперникът му - 47.91 на 100. При тези данни обратът е неосъществим и към Ердоган към този момент бяха отправени първите поздравления.

Те бяха от унгарския премиер Виктор Орбан, който поздрави турския водач за " безспорната изборна победа " в своя обява в " Туитър ", както и от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и премиера на Либия Абдул Хамид Дбейба.

" Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за успеха ти ", написа Тамим бин Хамад Ал Тани също в " Туитър ".

64 млн. турци решаваха дали ръководещият към този момент над 20 години Реджеп Ердоган да резервира поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, ръководещата Партия на справедливостта и развиването завоюва болшинство и в Народното събрание.

Снимка: БТА/АР

Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 8 ч. В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции.

Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласоподава в квартал Юскюдар
в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията още веднъж имаше голям брой хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя избор дружно със брачната половинка си Емине, 69-годишният Ердоган, съобщи, че чака резултатите да излязат бързо, защото се гласоподава единствено за двама претенденти.

" За първи път в историята на турската народна власт сме очевидци на втори тур на президентски избор. Същевременно няма други избори в историята, в които да са взели участие толкоз доста гласоподаватели ", разяснява Ердоган, откакто упражни правото си на глас.

Снимка: БТА/АР

Турският президент раздаде играчки на всички присъстващи деца, а на възрастните - пари.

С възгласи " президентът на народа " пък беше посрещнат опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той дойде в изборната секция със брачната половинка си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

" Срещу нас бяха изречени неистини и проведени оскърбителен акции. Вярвам в здравия разсъдък на хората. Демокрацията и свободата сигурно ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да подлагаме на критика политиците, колкото си желаеме ", сподели Кълъчдароглу.

Снимка: БТА/АР

Опозиционните партии разположиха войска от 400 хиляди доброволци, с цел да наблюдават за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур интернационалните наблюдаващи оповестиха, че двамата съперници са се състезавали при неравни условия, защото Ердоган заема поста и сега, само че каквито и нередности да са открити, това е нямало да промени резултата от вота.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg