Според нови изследвания, сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални

...
Според нови изследвания, сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални
Коментари Харесай

Черно море крие метан равен на над 400 години БВП на България

Според нови проучвания, сме доста по-близо до употребата на неконвенционални източници на енергоносители от морето, в сравнение с до момента. Експедиция в Черно море с първото огромно и детайлно проучване на газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България демонстрират предварителните резултати, надхвърлящи упованията , разяснява пред " 168 часа " доцент доктор Атанас Василев от Института по океанология, участващ в експедицията.

" Проведени са 2D и 3D сеизмични и електромагнитни проучвания , измервания на топлинния поток и геохимично пробонабиране. Вероятно е следващата година да бъдат извършени и първите научни проби за рандеман в българската икономическа зона. "

Тези резултати са извънредно значими, благосъстоянията в недрата на Черно море , могат да обезпечат енергийната взаимозависимост , а България би могла да е водеща мощ в добива на горива и електрическа енергия. До преди година, учени разясняват, че до промишлено асимилиране на огромните количества природен газ, добиван от хидрати, ще е допустимо след едно потомство, до момента в който съгласно оптимистични резултати в този момент, до няколко години това е допустимо. Според експерти, поради неповторимите си качества, Черно море е евентуално най-големият източник на евтина сила, както и в международен мащаб .

Наистина най-интересните благоприятни условия оферират газовите хидрати , които са корав кондензат на природен газ. Субстанцията е постоянна единствено при ниски температури и налягане над 40 атмосфери. На повърхността, твърдият кондензат се топи бързо, с изгаряне на метан.

Още през през 1971 година за първи път е открита точно в Черно море съществуването на суровината. Успешното извличане на природен газ от хидрати е съвсем изобилен източник на сила - съгласно изследванията запасите ще стигнат за 64 000 години . Окуражаващо е, че най-новите проучвания по плана SUGAR от немския транспортен съд Maria S. Merian, потвърждават огромни количества газови хидрати наоколо до българското крайбрежие. Очаква се следващата година да бъдат направени първите опити за рандеман на газ от хидратите в българската акватория.

Института по океанология към Българска академия на науките от 2000 година създава многопараметричен модел за проучване на газовите хидрати , само че е мъчно да се дефинира тъкмо какви са запасите, ясно е, че са огромни.

" Съществуващите данни не разрешават еднопосочна оценка за басейна на Черно море, по тази причина са изследвани оптимистичен и скептичен модел. Обемът на зоната на непоклатимост на газовите хидрати е надлежно 76 000 куб. км и 9 200 куб. км . При това междинното запълване на зоната за непоклатимост с газови хидрати е сред 8,5% и 1,2%. Обемът на газовите хидрати е в границите на 6 500 куб. км и 115 куб. км, а количеството на метана в хидратите - 44 000 куб. км и 500 куб. км. ", разяснява един от водещите учени в тази област у нас, доцент Василев.

Един куб. км е еднакъв на 1 милиарда куб. м, а 1000 куб. м метан по междунардни цени е към 270 лв., т.е., в българската акватория, под формата на хидрати се крие сума от 16 280 милиарда лв. - това число е равно на брутния вътрешен артикул на България за 407 години . По оценки на Института по океанология, сред 10 и 20% от това благосъстояние се намира в наши води . Според сеизмичните записи и несъмнено по оптимистичния модел, количеството метан в икономическата черноморска зона на България е 7 500 куб. км.

Според учените, опитите за извличане на метан се ориентират към местата с най-висока централизация на хидрати, като се допуска, че от " горящия лед " (както назовават хидратите), може да се добиват и други газове.

" Разработваните и тествани технологии за добиване на метан от метанови хидрати са ориентирани към най-хубавите колектори в зоната за непоклатимост на газовите хидрати - едрозърнести пясъци, откривани в морското продължение на речните русла . За Черно море се допуска, че 10% от размера на зоната на непоклатимост е с сходни условия . Вероятно е съществуването и на хидрати на сероводорода. Такава повърхност се изследва в турската икономическа зона, а по неокончателни данни се набелязва и в българската ", разяснява океанологът.

Според доцент Атанас Василев, " х идрати се срещат в две среди - в криогенните полярни области на сушата и шелфа и в дълбоководните седименти на океаните и моретата . За Черно море зоната на непоклатимост на газовите хидрати стартира при дълбочини на водата 500-900 м и има междинна мощ под дъното от 300 м. Първият постоянен експериментален рандеман на метан е в криогенните хидрати на Аляска , а първите опити с рандеман от морски газови хидрати са осъществени от Япония ".

Едни от най-сериозните спънки са ползите на огромните компании, които добиват газ по стандартен метод .

" Големите компании наблюдават деликатно и вземат участие интензивно в проучванията на газовите хидрати и създаването на методики за рандеман ", изяснява доцент Василев.

" Те са и първите, които могат да употребяват опит и техника за промишлена употреба на газовите хидрати и да усилят облагите си. При все това се притеснявам, че в България може да има напън и изкуствено основани спънки , както външни, от геополитически темперамент, по този начин и вътрешни - " български ". Ще бъде доста тъпо, в случай че се случи по този начин , защото газовите хидрати могат да създадат България освен енергийно самостоятелна, само че и високотехнологична и с висок теоретичен капацитет . Защото освен добивът на метан, само че и необятното приложение на новаторски хидратни технологии ще трансформират значително света в околните десетилетия. "

Оценката на доцент Атанас Василев, по кое време най-рано може да стартира индустриален рандеман в България е от 2 до 20 години .

Освен извличането на природен газ от хидрати, Черно море предлага и различен голям източник на сила - сероводород, към 78 милиарда тона , като теоретично могат да се произведат 9000 милиарда киловат часа електрическа енергия. На процедура това би било безусловно гратис, процесът е въз основата на химически реакции, а към получения ток, от сероводорода гратис може да се създава водород.

Този рандеман е и удобен в екологично отношение , тъй като ще се изразходва токсичният сероводород , чието количество непрекъснато се усилва и убива живота на дълбочина над 150 м. Методиката се създава от години, само че първият опит е осъществен това лято на към 40 км в българския морски шелф от експедиция на Института по инженерна химия към Българска академия на науките с кораба " Академик ". " За добива на ток от сероводорода към този момент правилата са ясни , а имаме и работещи, въпреки и лабораторни модели ", разяснява доцент Мартин Мартинов, от експедицията.

" Касае се за горивна енергийна клетка, която в действителност преобразува сероводорода , като за задачата се употребява химическа реакция вследствие на която се отделя сила. Разбира се, напреженията, които се получават са сравними с тези в акумулаторите - относително ниски . Една клетка може да даде към 0,7 - 0,8 волта, само че в случай че се направи батерия от кафези би могло да се получи по-голямо напрежение, което може да се употребява в практиката. "

Проблем и че сероводородът се намира на огромна дълбочина , а българският шелф е доста плосък и с цел да се доближи тази дълбочина би трябвало да се влезе доста във вътрешността, отвън зоната от 12 благи, въпросът с преноса на електрическата енергия до брега се усложнява.

" За да се получат допустими концентрации на сероводород би трябвало да се влезе над 50 км във вътрешността в морето . А освен това състояние даже да получим използваемо електричество е нереалистично да се прекарва, толкоз дълъг кабел. В тази обстановка другият въпрос, който породи е по какъв начин да съхраняваме получената сила ? Решихме да използваме това електричество за диализа на водата за приемане на водород . Водородът има огромно приложение в индустрията, а може да се употребява и непосредствено като гориво . Има известни способи за запазване на водорода - било в бутилки, било като металхидриди. При 2,3 волта стартира процеса и с напреженията, които получаваме от 0,7-0,8 волта, като създадем пет такива кафези, ще получим напрежението, което ще стартира да разлага водата и да получаваме водород. Икономическият резултат от производството на водород също е голям , още повече че в последна сметка нефтопродуктите ще свършат и различните източници на сила ще добиват все по-голямо значение ", изяснява той.

С кораба " Академик " учените опитват с морска вода от 1000 м дълбочина, тъй като концентрацията на сероводорода е друга. От 150 м е 0,5-1 милиграм на литър, на 1000 м тя доближава 15 мг., само че казусът е ваденето на вода от такава дълбочина, нужна е тръба с дължина 1 км . Тя би трябвало да е от доста твърда стомана , тъй като на такава дълбочина има доста огромно налягане и има заплаха да се увие. Самото изваждане на водата от тази дълбочина не е мъчно , излиза под влияние на налягането и е задоволително елементарна помпа да работи на повърхността.

" Абсолютно може да се разчита на индустриален резултат . Касае се за голям запас от сила и освен това той непрекъснато се добавя . Сероводородът се натрупва и в наши дни, защото в Черно море се вливат доста реки, които носят органика. На дълбочина под 150 м, където няма О2, бактериите, които виреят там с цел да окислят органиката употребяват кислорода, който е в сулфидните съединения и и по този метод се получават сулфиди, което също усилва количеството на сероводорода ". Ползата от реализирането на огромен план за приемането на електрическа енергия от сероводорода е безспорна , разяснява доцент Мартинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР