Според най-новото откритие, направено от НАСА в четвъртък, обширната система

...
Според най-новото откритие, направено от НАСА в четвъртък, обширната система
Коментари Харесай

Пръстените на Сатурн нагряват атмосферата му

Според най-новото изобретение, направено от НАСА в четвъртък, обширната система от пръстени на Сатурн нагрява горните пластове на атмосферата на гигантската планета, съобщи Синхуа.

Това събитие в никакъв случай до момента не е било следено в Слънчевата система, оповестиха от НАСА. Откритието е направено благодарение на 40-годишни данни от няколко задачи на НАСА, в това число галактическия телескоп „ Хъбъл “ и пенсионираната сонда „ Касини “, в допълнение към галактическите апарати „ Вояджър 1 “ и „ 2 “ и прекратената към този момент задача „ Международен ултравиолетов откривател “.

Най-възможното пояснение на явлението е, че ледените частици от пръстена, падащи върху атмосферата на Сатурн, предизвикват това нагряване, съгласно НАСА. Това би могло да се дължи на въздействието на микрометеорити, бомбардиране с частици от слънчевия вятър, слънчева ултравиолетова радиация или електромагнитни сили, улавящи електрически зареден прахуляк. Изследването е оповестено в списание „ Планетари сайънс “, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Ние сме едвам при започване на този резултат на пръстените върху горните пластове на атмосферата на планетата. В последна сметка желаеме да имаме световен метод, който да дава действителна сигнатура за атмосферите на далечните светове “, споделя Лотфи Бен-Джафел от Института по астрофизика в Париж и Лунната и планетарна лаборатория към университета на Аризона.

„ Една от задачите на това проучване е да забележим по какъв начин можем да го използван към планети, които обикалят към други звезди. Наричаме го търсене на „ екзопръстени “, изясни Бен-Джафел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР