Според местен служител и няколко видеоклипа, споделени в социалните мрежи,

...
Според местен служител и няколко видеоклипа, споделени в социалните мрежи,
Коментари Харесай

Хидроенергийният язовир в Херсон е частично разрушен

Според локален чиновник и няколко видеоклипа, споделени в обществените мрежи, във вторник сутринта язовирната стена на хидроенергийния комплекс " Каховская " в Херсонска област, ситуиран на река Днепър, нагоре по течението от град Херсон, е претърпяла обилни вреди.

Горната част на основната инфраструктура е " разрушена вследствие на удар ", удостовери пред РИА Новости кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев. Въпреки че няколко от шлюзовете на язовира са били развалени и са отприщили неконтролируем поток вода, самата подводна конструкция е издържала на офанзивата, твърди формалният представител.

Леонтиев дефинира случая като сериозен " терористичен акт " и съобщи, че равнището на водата надолу по течението се е повишило с до 2,5 метра, само че добави, че към този момент няма потребност от евакуация. Той означи, че в региона е имало по-високи равнища на водата по време на предходни наводнения, породени от значителни превалявания, само че акцентира, че локалните управляващи са съсредоточени върху това да оказват помощ на жителите, до момента в който се приготвят за най-лошия сюжет.

" Всички служби работят в града, всички чиновници на администрацията са на място. Електричеството, газта, интернетът, връзките са разполагаем ", продължи кметът.

Съобщава се, че язовирната стена е ударена към 2 ч. локално време. В Telegram беше публикувано видео, снимано от дрон, което сякаш демонстрира последствията от офанзивата, като се вижда по какъв начин през пробойната тече вода.

Москва нееднократно е упреквала Киев за многочислените офанзиви против язовир " Каховская ", като е предупреждавала, че пробивът може да докара до гибелта на хиляди цивилни. На собствен ред Украйна твърди, че Русия е възнамерявала да взриви язовира в границите на интервенция под подправен байрак, целяща да упрекна Киев за наводненията.

Постоянната опасност беше посочена като една от главните аргументи за евакуацията на цивилни жители от някои общини в региона предходната есен и за окончателното евакуиране на съветските сили от град Херсон към левия бряг на река Днепър.

Руски военни и цивилни чиновници, в това число изпълняващият длъжността губернатор на Херсон Владимир Салдо, предизвестиха по това време, че доста региони в района, в това число град Херсон, могат да бъдат наводнени, в случай че язовир " Каховская " бъде опустошен.

 По данни на украинското министерство на вътрешните работи в Херсонска област са евакуирани общо 742 поданици след разрушаването на огромен язовир и водноелектрическа централа рано във вторник.

Министерството заяви, че украинските управляващи оказват помощ на хората в освободения западен бряг на река Днепър в Херсон.

    " Притеснени сме за нашите хора, които остават във краткотрайно окупирания източен бряг на района ", съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

По данни на министерството към 80 обитаеми места, множеството от които са окупирани от съветските сили, се намират в зоната на евентуални наводнения.

    " Водата идва. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че някои пътища са отмити. Това прави невероятно напредването до някои обитаеми места. Евакуационните екипи търсят други способи ", се споделя в изказване на министерството в канала му в Telegram.

Украинските железници оказват помощ на управляващите да изтеглят жителите на Херсон, съобщи CNN.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР