Според легендата, Свети Никола, когото честваме днес освен покровител на

...
Според легендата, Свети Никола, когото честваме днес освен покровител на
Коментари Харесай

6-ти декември е празникът на банкерите

Според легендата, Свети Никола, който честваме през днешния ден с изключение на настойник на риболовците и мореплавателите, е настойник и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на небогати и безпарични, като раздавал благосъстоянието си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не схванат от кое място идват те. Преданието споделя, че свети Никола неусетно подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, с цел да може да омъжи трите си дъщери и да ги избави от непочтеност.

След 44-годишно спиране, през 1992 година Асоциацията на комерсиалните банки и Българската национална банка възвръщат традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
На 27 октомври 1992 година при откриването на втората среща на банкерите във Варна, денят 6-ти декември е разгласен като Ден на българските банки. За първи път се празнува през същата година в параклиса на постройката на Българска национална банка с панихида за починалите банкови чиновници през войните в годините 1912-1913 година и 1915-1918 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР