Според Кремъл украинската военна инфраструктура е приведена към стандартите на

...
Според Кремъл украинската военна инфраструктура е приведена към стандартите на
Коментари Харесай

Турция остана между Украйна и Русия

Според Кремъл украинската военна инфраструктура е приведена към стандартите на НАТО посредством Турция и РФ изпраща на Анкара посланието „ Наблюдаваме ви “. Това е тезата на младата турска журналистка от изданието Duvar под заглавие „ Ukrayna ile Rusya arasında sıkışan Türkiye ”. В публикацията се акцентира, че апелът на администрацията на Байдън към съдружниците по НАТО, политиката на Съединени американски щати по сближение редовете срещу Китай и отстраняването на Русия значи завършек на турската политика на баланс.

С идването на администрацията на Джо Байдън в Белия дом настъпи промяна в турската външна политика. Тъй като тези стъпки, които трябваше да лишават години, се подхващат с ускорени темпове, те провокират по едно и също време комплициране и блуждаене.

Един от проблемите, където се получава това комплициране, е Украйна. На коя страна ще застанат съседите на Украйна е от изключително значение от 2014 година насам, след анексирането на Крим от Русия. До идването на държавното управление на Байдън, Турция използваше Русия за баланс против Съединени американски щати, изключително в Сирия и Близкия изток. В този баланс след закупуването на ЗРС S-400 нещата постановиха избиране на страна.

Призивът от администрацията на Байдън към съдружниците в НАТО, настройката против Китай, политиката за „ изтласкване на Русия от пътя “ може да се пояснява като завършек на политиката за „ балансиране “, открита от Турция. Какъв ще бъде резултатът при излизането от балансиращата политика върху връзките на Турция с Русия? В този подтекст един от адресите, където ще се види резултатът от тази смяна, е Украйна. Тази седмица ще обсъждаме предизвестието на Русия за „ внимание “ към Турция във връзка с Украйна и нейното влияние върху връзките с Русия.

ЗАБЕЛЕЖИМО СЪТРУДНИЧЕСТВО: ВРЪЗКИ ТУРЦИЯ-УКРАЙНА 

Стратегическото партньорство, открито сред Турция и Украйна през 2011 година, усили размера си от 2014 година насам. Икономическите данни за 2019 и 2020 година също поддържат този мотив. Обемът на търговията сред Киев и Анкара през 2020 година е почти 5 милиарда $. Целта е да се усили до 10 милиарда $ през идващите пет години. 

Освен търговията, Турция е един от значимите задгранични вложители в украинската стопанска система. Инвестициите от Турция в Украйна са над 500 милиона щатски $, основно за недвижими парцели, инфраструктура, строителство и ремонт на пътища и пристанища и това се е нараснало с повече от 30 % от 2014 година Освен капиталовите връзки, значим е и броят на туристите, идващи от Украйна в Турция от 2019 година насам. Като се проучват данните преди пандемията, броят на украинските туристи, идващи в Турция от Украйна на отмора през 2019 година, е 1,6 млн. Всъщност тези данни разрешиха Турция през 2020 година да бъде наречена стратегически сътрудник в Стратегията за национална сигурност на Украйна.

Подобно съдействие може да се види и във военната област. От 2018 година Украйна закупува военни артикули от Турция. Към този миг гражданската война, която продължава в Украйна от 2014 година, обезпечава подобаваща основа за Турция да тества това съоръжение. Тази търговия, която се простира от БЛА до корвети вид Ada, е значима за Турция в две връзки: Първото е да се получи пазар, който ще обезпечи икономическа възвръщаемост на продуктите, които създава. Второ, тези създадени артикули се тестват в действителни спорове. Всяко военно отбранително произвеждане желае продуктът да бъде тестван, с цел да се види неговата успеваемост и възможни дефекти. Поканата на Украйна за ученията на Турция в Източното Средиземноморие в последно време притегли вниманието. Държави, разнообразни от непрекъснатите групи на НАТО, се канят на тези учения. Тази година посетител е Украйна.

РУСИЯ: ВЛЕЧЕТЕ УКРАЙНА В НАТО

За Русия няма проблем в развиването на връзките на Турция с Украйна до несъмнено равнище. Приемайки правилата на еластичност и прагматизъм във външната си политика, няма място за страни, които употребяват способи като самата Русия. Неприемливият сюжет за Русия обаче е Украйна и Грузия да се причислят към НАТО. Този вероятен сюжет също има аналог в съветската външна политика: Независимост и народен суверенитет. Този принцип се основава на заемане на превантивна позиция против разделянето и възможна интервенция и промяна на властта, което се трансформира в призрачен сън на Русия през 90-те години. И по този начин, какво общо има това с участието на Украйна и Грузия в НАТО. 

Когато се правят оценка съветските външнополитически текстове и проучванията и изследователските публикации, отнасящи се до отношението на Русия към НАТО, единият крайник от обкръжението на Русия към НАТО са държавите-членки, а другият крайник са страните, които имат тясно съдействие с НАТО, макар че те не съставляват заплаха, в случай че станат членове. Според Москва ограничението на Русия включва промяна на властта след известно време. В този миг тя се тормози, че съседите на Русия, изключително някогашните руски републики, ще бъдат употребявани като база за военно, политическо и обществено въстание. Това е повода Русия през цялото време да реагира на доближаването на някогашните руски републики с НАТО и Запада (понякога Европейски Съюз и неговите проекти).

Това е повода, заради която Путин съобщи в изявление на 14 юни 2021 година, че „ С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики НАТО даде обещание на Горбачов, че няма да се разширят на изток “. Русия отдава неналичието на писмен документ за това заричане на положителната воля на Горбачов, само че също по този начин е наясно, че междудържавните връзки надвишават положителната воля. Именно тъй като се опасява, че с доверието ще бъде злоупотребено и не има вяра на изказването на НАТО, че „ не имаме намерение да сменяме властта в Русия “. В този подтекст тя даже реагира на опцията двете страни да се причислят към НАТО. Москва сподели къде ще бъде отговорът й, както в грузинската война през 2008 година, по този начин и в неявната руско-украинска война от 2014 година и анексията на Крим. Русия два пъти показва, че може да отговори с „ оръжие “ на геополитическия баланс, който Западът се пробва да откри. Нещо повече, Москва действително усили територията си в Източна Украйна. 

На това съображение ускореното съдействие сред Украйна и Турция в региона на защитата и посланията, дадени по време на визитата на Зеленски в Турция, се наблюдават от близко от Москва. По време на срещата на върха на НАТО на 14 юни въвеждането на някои военни стандарти за присъединението на Украйна и Грузия към НАТО, туитът на президента Зеленски „ Почти е време да се присъединим към НАТО “ беше проследен от близко. Руският външен министър Сергей Лавров намерено повтори, че Украйна се пробва да се намъкне в НАТО. Освен това той сподели: " Ние сме в контакт с нашите турски сътрудници и ще повдигнем това на ново планувано съвещание. "  Причината, заради която Лавров намерено предизвести Турция тук, е учението, което ще се организира от украинския и турския флот, както и военни покупки. Кремъл смята, че чрез Турция украинската военна инфраструктура се привежда в сходство със стандартите на НАТО, и дава на Анкара сигнал: „ Ние ви следим! ”

В резюме фактът, че съдействието сред Украйна и Турция, което се форсира в последно време, се простира и на учения в допълнение към военните покупки, основава дискомфорт в Русия. Турция съумя да уреди сблъскванията си с Русия в Либия и Сирия без огромно напрежение. Турция обаче би трябвало да има поради, че Русия е доста по-чувствителна към Украйна, тъй като Москва вижда някои от нейните политики и начинания като директна опасност за личната си сигурност. В този миг е доста значимо Анкара, която в този момент изпраща топли послания към Съединени американски щати, да не го прави чрез Киев, а в случай че ги дава, да не сърди Русия.

Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР