Според източник от правителството в случай на остра реакция сред

...
Според източник от правителството в случай на остра реакция сред
Коментари Харесай

В Русия Вдигайки пенсионната възраст Кремъл се бои от протести

Според източник от държавното управление при положение на остра реакция измежду жителите на Русия управляващите може да смекчат параметрите на промяната

Президентската администрация в Русия стартира да събира данни от федералните райони по какъв начин се посреща готвеното повдигане на пенсионната възраст. Властите се притесняват от митинги и обмислят способи да понижат отрицателните реакции измежду популацията, написа " Ведомости ", представен от Българска национална телевизия.
Държавната дума се чака да прегледа проектозакон за повдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за дамите и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл твърди, че приготвя ограничения, посредством които пенсиите да се усилват по-бързо от инфлацията.
Руският политолог Николай Миронов напомня прекомерно огромните митинги при опит за сходна промяна във Франция. " У нас мащабът не е огромен - хората ги е боязън да стачкуват. Затова митингът най-вероятно ще бъде с приказки по кухните, само че и кухненският митинг в Русия е рисков - през 80-те таман поради него в последна сметка се разпадна цялата система ", предизвестява той.

Според източник от държавното управление при положение на остра реакция измежду жителите на Русия управляващите може да смекчат параметрите на промяната. Това е общоприет ход, написа вестникът, представен от Би Би Си: първо да се внесе в Народното събрание най-твърдият вид, след това малко да бъде омекотен за усмиряване на обществеността.

По думите на източник от съветската президентска администрация Владимир Путин може да внесе ремонти в плана през септември, когато се планува второто му четене. " Ако има внезапно отрицателна реакция, той ще бъде омекотен. Ако няма такава, ще оставят версията, която ще внесе държавното управление ", изяснява той.

Опасенията на администрацията са напълно естествени, само че сега митинги не се чакат, разяснява изданието - сегашните пенсионери към този момент нехаят за промяната, а бъдещите още не мислят за пенсия. Реформата обаче ще спомага за трупане на неодобрение в съветското общество.

Правителството е заложило в плана " известна опция за пазарлък ", счита експертката Татяна Становая, която разяснява обстановката пред " РБК ". Тя не изключва Владимир Путин да направи " жест на доброжелателност, принуждавайки държавното управление да направи обществено значими отстъпки ". Така съгласно нея съветският водач " ще резервира имиджа си ", макар че ще вземе непопулярно решение.

За съветското държавно управление повдигането на пенсионната възраст " не е опция да завърши вечно с неприятния въпрос за балансиране на системата, а начало на цяла поредност промени в нея ", твърди " Комерсант ".

" Въпросът е дали държавното управление ще провежда за всяко сходно решение международно състезание " като почналия в Русия футболен Мондиал 2018 - " за такива отвличащи маневри няма да стигнат никакви пари, даже спестените за сметка на пенсионната система ", акцентира всекидневникът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР