Според голямата дама на детската психоанализа Франсоаз Долто, да играеш,

...
Коментари Харесай

`Операция: Плюшено Мече` или да стигнеш с колело до Френския легион |

Според огромната дама на детската психоанализа Франсоаз Долто, да играеш, значи да се научиш да бъдеш. За детето играчките са част от неговия свят в скута на майка му и разтуха в нейното неявяване, в миговете, в които се нуждае от нея.

Едно малко детенце едвам устоя до края на програмата в Дневния център за деца с увреждания, който посещава. Когато най-сетне взима подаръка си от Дядо Коледа и го отворя, стартира да тича из цялата стая, викайки:

" Наистина е билярд! Наистина е билярд! Ама в действителност! "

Това дете и неговата реакция ще останат да топлят душата ми цялостен живот, споделя Михаела Стойкова, основател на най-мащабната Коледна акция за сбъдване на детски фантазии и създател на съдружие „ Операция: Плюшено Мече “.

Билярд, въдица, колело са едни от най-затрогващите детски стремежи в акцията. Все дарове, скрили най-ценния подарък за децата – да имат някой до себе си, с който да играят, да ловят риба, да карат колело. Някой – комфортен, топъл и сигурен най-малко колкото огромно плюшено мече.

Те са деца и младежи, лишени от наставнически грижи, в риск, с увреждания или от обществено слаби фамилии в България и към този момент 13 години споделят своите фантазии, а доброволците с плюшени сърца ги сбъдват.

Идеята

Когато бях студент в Лондон мой непосредствен другар ме предложения да вземам участие в една Коледна акция - взимаш една кутия от обувки, пълниш я с играчки и принадлежности за учебно заведение за детенце на избрана възраст и пол, и оставяш кутията в един пункт. Организацията взима твоята кутия и я изпраща, дружно с хиляди други, в разнообразни страни от третия свят на деца на другия завършек на планетата. Инициативата е позната като " Shoe Box Day ", ръководена от Организацията " Samaritan`s Purse ". Доста вълнуващо, нали! Тогава аз изпълних две кутии. Никога няма да не помни ентусиазма и искрата, които почувствах! Казах си, че и аз мога да направя нещо такова за българските деца. Прибрах се за Коледа в България, отделих персонални движимости, които са непокътнати, опаковах ги и ги занесох в най-близкия дом до нас, дружно с мой другар и по този начин се стартира, споделя за възникването на концепцията Михаела.

13 години по-късно, концепцията към този момент е спечелила 250 отдадени доброволци в цялата страна, над 20 000 българи в България и чужбина, раздадени са близо 70 000 подаръка на над 9 000 деца и младежи.

Впечатляващите резултати са някак напълно естествени за Михаела, за която доброволчеството е метод на живот. Освен че реализира единствената по рода си акция в България, Михаела отпътува за малко село в Уганда, Източна Африка, където преподава безплатно в локалното учебно заведение и провежда дарителска акция за децата там.



Доброволците

Михаела не пропуща да изрази благодарността и възхитата си към доброволците, които всяка година подаряват три месеца от живота си, с цел да осъществен детските фантазии - работят неуморно преди и след работа, в обедните почивки, измежду нощ, през празници и уикенди. Любовта, отдадеността към нуждаещите се, силата на духа и вярата, че всяко дете заслужава да е щастливо и да му бъде показано, че не е единствено на този свят, че фамилията може да има доста лица и форми. Това са главните съставки в рецептата за добротворчество, съгласно Михаела:

Всеки един от нашите доброволци е извънреден: имаме доброволци, които са с по няколко деца, които жонглират сред работа, семейство и благоденствие, имаме такива, които канят в дома си всеки донор, с цел да изпият по чаша топъл чай с тях и да чуят тяхната история, имаме доброволци, които са били приемни родители или са осиновили деца, имаме доброволци, които работят като обществени служащи. Няма по-голямо благосъстояние от това да водиш такава борба един до друг с такива доблестни хора! Чест е да споделям този път с тях!

Доверието

Михаела е уверена, че повода за разрастването на концепцията в подобен мащаб е стопроцентовата бистрота, граденото с години доверие, както и опциите на обществените мрежи.

Фейсбук дава крила на заразните хрумвания, които носят смяна и са стъпили на основата на почтеност и безкористност. А в днешно време, душите на хората са жадни за положителни каузи и безспирно търсят благоприятни условия да са част от такива.

В нашата работа се корени твърдият принцип на почтеност и бистрота. Ще продължим да вършим това, което вършим с доста обич и отдаденост. Ние сме евентуално единствената неправителствена организация в България, която качва на уеб страницата си доклади на дарения, постъпили всеки месец, както и тяхното разходване, споделя рецептата за триумфа на проекта си Михаела.

Доверието е и в основата на историята на едно семейство от Враца, за което обичаното занятие е да карат колело дружно. Когато виждат в желанието на едно детенце да има колело, незабавно вземат решение, че този подарък ще е от тях. Но не стопират до там. Запознават се с детето, стартират да излизат и дружно да карат колело във всеки вероятен миг през годината. На една от тези разходки, то споделя, че мечтае един ден да постъпи във Френския задграничен легион. Семейството поема уроците по френски и няколко години по-късно порасналото дете към този момент е сбъднало фантазията си.



Талантите

Едно от местата, на които съм плакала от наслада е в Бата, където младежи с увреждания всяка година приготвят специфична празнична стратегия, посрещат ни със сладки и питка, изнасят цялостен шоу театър. В тази бедност и на такова място да видиш наслада, гений и доброта, преплетени в едно, съществуващи на инат на всичко!, не крие вълнението си Михаела.

Вероятно тези силни прекарвания са в основата и на просветителния план на сдружението - " Скритите гении на България ". Менторската стратегия всяка година избира надарени младежи в неравностойно състояние от цялата страна, на които дава самостоятелен проект за работа, частни уроци, работа с личен, подготвен наставник, нужните материали и екипировка, стипендии, достъп до лагери, образования, семинари и надпревари и късмет да осъществят своя капацитет

В рамките на три години са дарени над 3 000 часа частни уроци и 1 500 часа менторство, работено е с общо 27 деца, има към този момент 6 горди студенти, две осъществени независими изложения, доста извоювани състезания, медали и стипендии.

Тази година работим с 12 деца, от които 3-ма кандидат-студенти, разказва Михаела и споделя:

Вдъхновява ме споменът от разчувстваното лице на Дани по време на първата й независима галерия и думите на Галин: " Благодаря ти, че ме натиска до края! Ти си моят воин! ". Вдъхновява ме телефонното позвъняване на Поли, която викаше от неспокойствие, че е призната да учи Ветеринарна медицина. Вдъхновява ме насладата и гордостта в очите на Мони, която завоюва първата си стипендия с доста мощно есе. Вдъхновява ме мисълта, че моето битие не е на вятъра - че в случай че в този ден съм помогнала на един човек да направи крачка към фантазията си, е бил добър ден. Вдъхновява ме да работя с толкоз невероятни хора, които са подготвени и ризата от гърба си да смъкват, единствено и единствено още едно дете да е добре! Вдъхновява ме това, че всеки ден се срещам с от ден на ден положителни хора, които копнеят за един по-добър свят!



Подаръците

Преди няколко години, когато качвах описи с стремежи в /една от обичаните ми елементи от Коледната кампания/ и се натъкнах на желанието " въдица ", незабавно изплува обликът на едно малко детенце, което върви към езерцето на село и отива да лови риба. Тогава в мен се затвърди действителността: ние не даряваме просто някакъв предмет, ние даваме часове, дни, може би години наслада на тези прелестни деца, подаряваме им мигове, които в никакъв случай няма да не помнят, от време на време даже скъпи умения за цялостен живот. Можеш да дадеш риба на индивида или да го научиш да я лови самичък.

Сигурна съм, че фамилията е най-големият подарък, за който децата копнеят. Слава на Бога има места със страхотни шефове и обществени служащи, които са основали свое малко семейство. Много постоянно тези деца са доста по-обичани и имат доста по-хубаво семейство в дома, където се намират, в сравнение с в случай че бяха останали в биологичното си семейство, категорична е Михаела.

Тя е уверена, че акцията ще се осъществя и тази година, макар пандемията:

Ще успеем с много вяра и доста екшън. Смея да настоявам, че нашите доброволци са ветерани. Дори новодошлите, толкоз обичат това, което вършим, че се внедряват за дни. Нищо не може да ни спре, тъй като сме дружно и знаем, за какво вършим всичко това! Ще ни липсват персоналните визити и разпределяне на подаръците на децата персонално от нас и донорите, само че имаме доверие на шефовете и обществените служащи, че ще се оправят съвършено и без нас.

Този материал е част от план „ Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската сила в поддръжка на гражданските организации “ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ ОФФ Медия “ и финансиран от Фонд Активни жители България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР