Според главния прокурор политическите партии не искат да излязат на

...
Според главния прокурор политическите партии не искат да излязат на
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не е вярно, че притежавам всевластие

Според основния прокурор политическите партии не желаят да излязат на спор с него, тъй като нямат причини

Вменяването на виновност от време на време може да съставлява тактичност за надзор, пасивна експанзия и даже психическа операция. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява в " Панорама " по Българска национална телевизия позицията на Нидерландия във връзка с България в Шенген

" Аз не виждам нито една характерност на правовата страна, която да няма в България - това не е единствено мое мнение, само че и мнение на Европейския съюз, тъй като няма по какъв начин България да е призната в Европейски Съюз, в случай че не подхожда на стандартите на правовата страна ".

На въпрос изпитва ли някаква виновност в случай, че името му застава до всяка рецензия за правосъдната система, Гешев отговори:

" Не мисля, че е по този начин или най-малко не го виждам в европейските институции, като Европейската комисия и Европейския парламент. Как вътрешно някой интрепретира обективните обстоятелства и реалност, е право на всеки политик. За страдание мога да кажа, че е срамно да не почитаме себе си. Донякъде това, което се случва, е резултат от това, че ние незадоволително почитаме себе си ".

Няма сигнали от европейски сътрудници и институции за пукотевица против мигранти на границата, само че прокуратурата прави инспекция поради журналистическото следствие на западни медии, сподели Иван Гешев.

" Ние сме правова страна и пазиме външна граница, част от нея, тъй като има и други външни граници които не се загатват. В отбрана на тази външна граница починаха български служители на реда и това което се случва, не го заслужава България. Ние си желаеме нашето, което сме заслужили, тъй като сме покрили критериите - не съгласно мен, а съгласно европейските институции ".

Попитан има ли възстановяване на връзките сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи по отношение на акцията против разпространяване на опиати, основният прокурор уточни, че задължението на институциите е да работят за българските жители.

" Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в връзките сред институциите се потегля напред и се взема решение това, което българските жители чакат - битка с престъпността и с тези, които тровят децата ни ".

На въпрос съжалява ли за нахлуването в президентството, Гешев съобщи, че случилото се в предишното не би трябвало да въздейства на работата на институциите през днешния ден.

" Остана усещане за непремереност, това е реалност за този случай, само че няма юридически проблем. Основен принцип за една европейска демократична страна е върховенството на закона ".

Иван Гешев разяснява и случая с Георги Семерджиев като уточни, че фактът, че той е очевидец по дело не значи, че не може да бъде обвинен по друго. Няма данни някой от правосъдната система да е осигурявал чадър над Семерджиев, а следствието по отношение на полицейския чадър още тече, посочи Гешев.

Шестима българи попадат в листата " Магнитски ", като във връзка с четирима от тях са подхванати дейности от страна на прокуратурата още преди глобите да бъдат наложени, уточни основният прокурор.

" След като съблюдаваме върховенството на закона, главният аршин е дали има доказателства по отношение на несъмнено лице, а с цел да се стигне до доказателства, би трябвало да бъде разкрито закононарушение - това става от службите за сигурност и Министерство на вътрешните работи. След като във връзка с лице, което и да е то, няма такива данни в нескончаем интервал от време, няма по какъв начин да бъде упреквана българската правосъдна система ".

На въпрос има ли прокуратурата воля да проверява Делян Пеевски, Иван Гешев отговори:

" Няма никаква разлика сред Пеевски, Божков или Цветан Василев - има идентичен метод на българската правосъдна власт и той е съблюдаване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, в случай че има безапелационни доказателства или е разкрито закононарушение от българските служби за сигурност, никой български прокурор да проверява който и да е - в това число депутата Пеевски или който и да е от нас ".

От американските управляващи е поискана информацията, въз основа на която са наложени тези наказания, само че не е получено нищо отвън към този момент обществено известното, уточни той.

Според Гешев концепцията за правосъдна промяна и по-голям надзор върху основния прокурор не е немислима, само че не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е правилно, че има всевластие.

" Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е правилно - аз съм демократ и съблюдавам демократичните правила. Решенията, законите и Конституцията се одобряват от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще осъществим всяко тяхно решение. Отново теоретично - в случай че някой счита, че би трябвало да се направи всеобхватна журналистическа промяна в България и реши, че тъй като вие сте всесилен, да ви ограничи ефирното време, значи ли че по този метод ще реши казуса със свободата на словото и медиите? ", разяснява основният прокурор.

Според Гешев политическите партии не желаят да излязат на спор с него, тъй като нямат причини.

Въпросът от кое място Бойко Борисов знае детайлности по делото за чекмеджето би трябвало да се насочи към самия него, сподели основният прокурор.

" Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал 2-3 пъти и то във връзка празници. Оттам нататък въпросите би трябвало да са ориентирани към него, само че мога да ви кажа, в случай че разбирам вярно термина " непосредственост ", че в случай че става въпрос за връзки или връзки отвън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и правилото за разделяне на управляващите, който допуска и взаимоотношение и в границите на това няма по какъв начин да нямам избрани срещи и обществени връзки с български политици ".

Не е имало приключване на информация по каузи нито от мен, нито от прокуратурата, съобщи Гешев. По думите му се вършат опити посредством правосъдната промяна да се наруши независимостта на правосъдната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели.

" Тази промяна ще реши ли казуса с тока, с престъпността, битката с опиатите, убийствата по пътищата? Ще реши ли казуса с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, несъмнено е значимо, само че съгласно мен не за друго, а с цел да бъде овладяна българската прокуратура. Тази промяна би трябвало да се случи по метод, че да не заплаши независимостта на прокуратурата и правосъдната власт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР