Според германското издание Der Spiegel, представители на руското министерство на

...
Според германското издание Der Spiegel, представители на руското министерство на
Коментари Харесай

Русия - Китай: ”Приятелство с примка на врата” frognews.bg

Според немското издание Der Spiegel, представители на съветското министерство на защитата водят договаряния с китайски производител на дронове за доставка на дронове камикадзе. Първата партида от 100 дрона може да дойде в Русия още през април тази година. Експерти от Американския институт за проучване на войната не изключват, че Пекин има намерение да заобиколи западните наказания с посредничеството на Беларус.

„ Пекин държи Русия на каишка “

Единственото нещо, което Русия завоюва от войната в Украйна, е безспорната взаимозависимост от Китай, споделя икономическият наблюдаващ и журналист Максим Блънт. По негово мнение Москва в никакъв случай не е изпитвала такава взаимозависимост от никоя страна в света.

„ Сега Русия зависи напълно от това в каква посока ще се обърне генералната линия на Китайската комунистическа партия “, добави той. „ Това е приключен факт, с който би трябвало да се оправим. И това, несъмнено, беше резултат от външната политика на Кремъл, в това число експлоадирането на войната в Украйна.

Русия към този момент се трансформира в суровинния придатък на Китай, споделя Максим Блънт. Случи се тъкмо това, от което съветските славянофили постоянно са се страхували, с тази единствена разлика, че Русия се трансформира в суровинен придатък не на Запада, а на своя огромен азиатски комшия, посочи той: „ Това е изпълнено с доста отрицателни последствия. Да стартираме с обстоятелството, че газовата тръба (между Русия и Китай) има кран от двете страни. И в случай че Пекин затвори тръбопровода, тогава Русия няма да има къде да отиде с въглеводородното си благосъстояние.

Проблемът се утежнява от обстоятелството, че паралелно с това нараства софтуерната взаимозависимост от Китай, продължи икономистът. Според него Пекин в това време не демонстрира огромен интерес към развиването на технологиите в Русия: „ Китайците са изцяло удовлетворени от ролята на Руската федерация точно като суровинен придатък. И в случай че политическите ветрове в Китай духат в противоположна посока, тогава Москва може да се окаже изцяло в капан. Русия към този момент загуби своите западни сътрудници, най-много в региона на технологиите. Ако и Китай се отдръпне, тогава това ще се трансформира в цялостен провал... ”

В този подтекст елементарно се вижда политическата взаимозависимост на Кремъл от Пекин, сподели Максим Блънт.

„ Сега Русия просто няма опция на Китай. Путин във връзка с Китай се трансформира в нещо като аналог на Лукашенко. И във всеки случай Пекин към този момент получи най-мощните лостове за въздействие върху Москва. Въпросът е по какъв начин китайците ще употребяват позицията си. Засега Пекин държи Русия на каишка, която при предпочитание елементарно може да бъде още по-къса. Като цяло другарство с примка към врата “, заключва той.

„ Китай се трансформира в незаместим промишлен запас за Русия “

Пекин постоянно следва своята експанзионистична политика, без значение дали се отнася за Русия или за страните от Централна Азия и Африка, счита Мурад Курбанов, началник на Асамблеята на гражданските начинания Choice (Асоциации на Централна Азия). Според него Китай води война не с оръжие, а с пари.

„ За Москва в този момент се е развила доста сложна икономическа и политическа обстановка “, добави източникът на „ Гласът на Америка “. - Заради глобите Русия загуби всички свои някогашни сътрудници и снабдители в Европа, а и освен. Оттук и опитите й да заобиколи глобите през Централна Азия благодарение на сиви схеми. В тези условия Китай се трансформира в незаместим промишлен запас за Русия. Москва просто е принудена да сътрудничи на Пекин.

На собствен ред Китай желае да завоюва пари от Русия, само че се опасява от глобите на Запада, твърди Мурад Курбанов: „ Западът се бори никой да не спонсорира страната агресор и Пекин е наясно с това. По този метод КНР е в двойствена позиция, само че към момента се стреми да поддържа Русия, предлагайки разнообразни схеми за съдействие за заобикаляне на глобите. В същото време Пекин работи в границите на дълготрайна политика, за разлика от Москва, която е заета с решаването на извънредно тактически задания.

Използвайки обстановката, Китай се пробва да консолидира въздействието си върху Русия, счита специалистът: „ Затова той е подготвен да доставя съоръжение за произвеждане на чипове и дронове, аварийни елементи и всичко друго, единствено с цел да въвлече Русия в своята зона на въздействие.. И Москва от ден на ден се въвлича в цикъла на връзките с Китай, който ще следи развиването на събитията „ от хълма “, чакайки подобаващия миг. И в случай че Русия отслабне и стартира да се разпада, Пекин бързо ще построи връзки с отделилия се район и по-късно постепенно ще го погълне.

В същото време главният проблем е, че Китай и Русия са последователи на концепцията за двуполюсен свят, акцентира ръководителят на Асамблеята на гражданските начинания „ Избор “. „ Следователно, от една страна, войната в Украйна е извънредно неизгодна за Пекин, защото се отразява отрицателно на износа му за Европа и Америка. И въпреки това, той не може да разреши на съдружник да загуби във войната, защото това ще наруши съществуващия баланс в борбата сред тоталитарните режими и демократичните сили. А Китай, подсещам, е привикнал да играе дълго време, като държи сметка за ползите си “, заключи той.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР