Според Европейския доклад за електронна търговия 2018, представен в Брюксел

...
Според Европейския доклад за електронна търговия 2018, представен в Брюксел
Коментари Харесай

Електронната търговия в България бележи 30% ръст през 2018 г.

Според Европейския отчет за електронна търговия 2018, показан в Брюксел от eCommerce Europe, EuroCommerce и еCommerce Foundation, онлайн търговията B2C (бизнес към крайни потребители) в България нараства до 664 млн. евро през тази година, като растежът на пазара за по отношение на 2017 година доближава 30%. За съпоставяне, през 2017 година размерът на B2C онлайн търговията е 511 млн. евро с растеж от 22 % по отношение на 2016 година Освен това, дигитализацията на търговията на дребно и на едро трансформират главно бранша, създавайки нови бизнес благоприятни условия и модели, нови работни места и нови форми на взаимоотношение с потребителите.

Това се споделя в позиция, разпратена до медиите от Българската е-комерс асоциация (БЕА), в която организацията обръща внимание на притеснителната, по думите ѝ, наклонност на зачестили мнения по отношение на измамите и заплахите, които крие онлайн извършването на покупки. Според БЕА постоянно в репортажите се показват обособени проблеми на пострадали и мнения на институции като КЗП, само че не се дава публичност на гледната точка на бизнеса. Това принуждава браншовата организация да заеме обществена позиция по тематиката, точно цитирайки отчета на трите огромни европейски сдружения за електронна търговия, в който изрично се споделя: “България се нуждае от политики, които да предизвикват това развиване и да разрешат на потребителите и търговците да се възползват оптимално и от капацитета на европейския пазар с над 500 милиона консуматори. България е изцяло конкуретноспособна за електронна търговия към европейските консуматори, като браншът би трябвало да извърви пътя, с цел да реализира подобаващата среда за развиване и разговора с институциите. Европейският консуматор от дълго време е възприел онлайн потреблението в бита си и се доверява осведомено, получавайки всички облаги от отдалеченото пазаруване”.



Удовлетвореност на онлайн потребителите от онлайн търговците

Цитираният от БЕА Доклад за електронна търговия 2018 разкрива и провокациите, с които европейските консуматори към момента се сблъскват, когато пазарят онлайн. Сред главните потребителски стремежи за усъвършенстване в развитите европейски страни са скоростта на доставка (17% от онлайн купувачите) и техническите повреди (13% от онлайн купувачите). За съпоставяне, в България 6.9% от онлайн купувачите споделят, че времето за доставка може да е по-бързо, а едвам 1.9% рапортуват за техническа неточност в даден уебсайт.

“Според данни, акумулирани от всички членове на БЕА, удовлетвореността на онлайн потребителите в България е извънредно висока. Само 0.002% от онлайн купувачите са подали сигнали в КЗП за интервала януари-септември 2018 година, при регистриран растеж от над 30% на поръчките онлайн за първите 9 месеца на годината по отношение на същия интервал на миналата година. При действителен брой поръчки малко над 2 500 000, това са към 50 тъжби на консуматори. В това отношение българският онлайн покупател се подрежда измежду най-удовлетворените от позиция на сигурност и комуникативност в процесите при онлайн пазаруване”, безапелационни са още от БЕА.

По данни от КЗП жалбите против онлайн търговци през деветте месеца на тази година са с към 20% повече по отношение на същия интервал на предходната. При растеж на пазара през 2018 от 30% по отношение на 2017 обаче, на процедура това значи спад на броя на жалбите.

Онлайн извършването на покупки - несъмнено, елементарно и с доста повече права за потребителите

Отново съгласно БЕА онлайн купувачите в България през първите 9 месеца на годината са към 1 250 000, като огромният брой поръчки когато и да е на денонощието показва образно преимуществата на онлайн търговията – 24-часов достъп до предложенията, бързо и елементарно разглеждане на предложения, което икономисва време и пари, улеснение и така нататък

“Онлайн извършването на покупки дава опцията на потребителите да пазарят когато и да е (24/7), бързо и елементарно, освен това извънредно несъмнено и им дава повече права, като да вземем за пример да върнат поръчката в период до 14 дни от нейното приемане, без да показват причина, и да им бъдат възобновени парите по метода, по който са платени, в 14 дневен период, без въпроси от страна на търговеца при положение на практикуване на правото на отвод. Всички ние, членовете на БЕА, прецизно съблюдаваме тези изискванния и даже постоянно предлагаме доста повече в отбрана на клиента”, допълват от организацията.

Съвети за сполучливо и несъмнено извършване на покупки онлайн

От БЕА дават и инструкции към потребителите за сполучливо и несъмнено онлайн извършване на покупки, които включват инспекция на търговеца, когато се пазари за първи път, търсене на отзиви от други консуматори, изчерпателно запознаване с изискванията на предложенията за продажба, доставка и процедурата за връщане на стоките и така нататък

“Пазете касовата записка или фактурата за стоката и гаранцията за уредите, както и всички други документи, свързани с покупката – поръчка, удостоверение или онлайн резервация. Това се отнася изключително за уеб сайтове, откъдето до момента не сте пазарували или не са ви предложени.

Атрибутите за сигурност във всеки интернет магазин са доста, а българските компании постоянно оферират двойно по-сигурни процедури даже и от огромни външи уеб сайтове. Това се дължи освен на самите оператори, само че и на модерните и високотехнологични решения, които оферират родните хостинг компании, банковите институции, платежните принадлежности, картовите оператори и, не на последно място, куриерските компании”, поучават още от БЕА.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР