Според ЕК контролът при възлагане и изпълнение е на нивоДоклад

...
Според ЕК контролът при възлагане и изпълнение е на нивоДоклад
Коментари Харесай

Европа с отлична оценка за пътищата ни

Според Европейска комисия контролът при възлагане и осъществяване е на равнище


Доклад дава автомагистрала „ Тракия ” за образец


Изискванията на Европейски Съюз се ползват и при строителство и ремонт на мостове


Българските пътища и автомагистрали са качествени и дават отговор на европейските стандарти, безапелационни са проверяващите от Европейската комисия, които са създали одит на готовите и изграждащите се пътища и аутобани у нас, финансирани с европейски средства. Това стана ясно от отговорите, които получи в. „ Труд ” на заложени въпроси към Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

През 2014 година Европейска комисия прави инспекция на сектори от автомагистралите „ Тракия ”, „ Марица ”, „ Струма ” и „ Хемус ”, финансирани по Оперативна стратегия „ Транспорт ” 2007-2013 година Направен е и одит на осъществените рехабилитации на пътища по Оперативна стратегия „ Регионално развиване ”-2007-2013 (виж карето).

Ескспертите от Брюксел са проучили и анализирали и процеса на възлагане на публичните поръчки, както и избора на изпълнителите. Те са открили, че при тръжните процедури е имало подобаващ регулаторен и процедурен надзор. От Брюксел са безапелационни, че договорите съдържат подобаващи разпореждания за надзор на качеството и надзора на строителните работи. Според констатацията, работата на надзора е била явна и добра по време на интервала на осъществяване на строителните работи.

По отношение на инспекцията за качеството на употребяваните материали и физико-механичните индикатори на асфалтовите пластове са взети проби – ядки. За да се дефинира структурната здравина на пътните настилки и да се даде информация за остатъчната дълготрайност на живота на изследваните пътни сектори са се направили и измервания с дефлектометър с падаща тежест. Пробите и резултатите са оценени в лабораторията на изпълнителя на тестванията в Италия.

От получените резултати е установено, че във връзка с дебелината проблеми няма, а индикаторите на асфалтовите пластове дават отговор на условията на Техническата спецификация. Получените резултати от измерванията с дефлектометъра с падаща тежест демонстрират, че измерените сектори са структурно постоянни с най-малък или никакъв риск за понижаване на упования планов живот.

АПИ: Инспектирани са четири автомагистрали

 Мостовете и останалите уреди, които се построяват и ремонтират у нас, също се строят съгласно европейските правила. Мостовете и останалите уреди, които се построяват и ремонтират у нас, също се строят съгласно европейските правила.
Общо 8 прави от 4 автомагистрали, построени със средства по Оперативна програма „ Транспорт ” 2007-2013 година е проверила през 2014 година Европейската комисия, стана ясно от отговори на въпроси, заложени от в. „ Труд ” към пътната организация. Инспектирани са трите лота сред Стара Загора и Карнобат на автомагистрала „ Тракия ”. Освен това са тествани изграждащите се тогава лот 1 и лот 2 на автомагистрала „ Марица ” от пътен възел Плодовитово до Харманли. Одитирани са и лот 1, 2 и 4 на автомагистрала „ Струма ” – от Долна Диканя до село Блатино, оттова до пътен възел наоколо до Благоевград и от село Дамяница до Кулата. Инспектирана е и връзката на столичното околовръстно с автомагистрала „ Хемус ” при гара Яна. Проверката е обхванала и рехабилитирани прави по Оперативна програма „ Регионално развиване ” 2007-2013 година Това са трасето от Дерменци през Угърчин до Микре, пътят Разград – Исперих, този сред Търговище и Тутракан, правата Ивайловград-Любимец, Чирпан-Димитровград, Чифлик-Черноочене и южната дъга на столичния околовръстен път.

Критериите ни са по-строги от множеството в Европа


Работим по немски стандарти


Нормите са съобразени и с екологията

 Пътищата у нас се строят съгласно немските стандарти. Снимка: АПИ Пътищата у нас се строят съгласно немските стандарти. Снимка: АПИ
Изграждането и рехабилитацията на пътища у нас се прави съгласно най-завишените европейски правила и стандарти, безапелационни са специалистите. Още от 1979 година насам се следват положителните практики в Германия. И се трансформират редом с тях, изясни доцент доктор инж. Румен Миланов от Факултета по транспортно строителство на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Част от критериите, на които би трябвало да дават отговор родните пътища даже са по-строги от европейските. А параметрите по техническите спецификации, залагани от възложителите са по-стриктни, изясни инж. Ясен Ишев, ръководител на УС на Научно-техническите съюзи по превоза. В техническите спецификации ясно е несъмнено какви са условията за рецептите, какво би трябвало да е качеството на употребяваните материали, а самите пътища след създаване се одобряват от комисия с задоволително специалисти в тях.

Техническата спецификация, по която се работи, включва условията за влаганите материали, методите за изпитването им, технологиите за осъществяване и условията за изпълнените пластове. И в действителност прилаганите у нас стандарти БДС EN са в действителност превод на български на европейски стандарти, обясниха и от Агенция „ Пътна инфраструктура ”. Всички асфалтови смеси и материалите, участващи в техния състав, са съобразени с условията в Европейски Съюз. Износващият слой, който се поставя на нашите автомагистрали, по този начин наречения сплит мастик, е прибавен за първи път в Германия и в този момент се употребява в целия свят. Европейските правила се ползват и при строителството и ремонта на мостове.

Новата разпоредба за планиране на пътища, която бе създадена благодарение на самостоятелни експерти и учени от Университета по архитектура, строителство и геодезия също е съобразена със актуалните условия в бранша, безапелационни са специалистите. Новите правила са съобразени с екологията, включени са нови типове кръстовища, обръща се изключително внимание на отводняването на пътищата и така нататък Правилата са приведени в сходство с европейските условия за пътна сигурност.

Магистрала „ Тракия “ е дадена за образец


Аутобанът е построен качествено и на ниска цена

 След проучване на асфалта, положен на автомагистралите у нас, лаборатория в Италия излиза със мнение, че той дава отговор на всички стандарти. Снимка: АПИ След проучване на асфалта, положен на автомагистралите у нас, лаборатория в Италия излиза със мнение, че той дава отговор на всички стандарти. Снимка: АПИ
В един от отчетите за България от септември 2016 година, поръчан от Главна дирекция „ Регионална и селищна политика ” на Европейската комисия, с който в. „ Труд ” разполага, построяването на автомагистрала „ Тракия ” също е обещано като образец за на ниска цена и качествено строителство. А в различен отчет на същата дирекция, в който е направено по-подробно проучване на поръчките за строителство на трите последни лота от аутобана е посочено, че планът е добър образец за дейно асимилиране на евросредства. След създаване на аутобана се понижава броя на пътните катастрофи, починалите и ранените по трасето, усилва се скоростта на пътешестване и надлежно икономическата успеваемост за траспортните компании, усъвършенства се качеството на трансевропейската пътна мрежа, от която е част и „ Тракия ”, лимитират се тапите посредством отбягване на обитаемоте места, понижава се негативното влияние върху околната среда и се усъвършенстват изискванията за потребителите, се споделя в изследването, което подчертава върху сполучливи пътни планове, финансирани с евросредства.

Само 0,5% от злополуките се дължат на трасето


Тол таксите ще усилят парите за поправки

Въпреки неналичието на средства, че пътищата и автомагистралите ни са построени качествено, приказва и фактът, че под 0,5% от злополуките по родните пътища се дължат като спомагателен фактор на трасето, обясниха специалистите, базирайки се на статистиката на КАТ. Един от главните проблеми в бранша обаче е хроничното недофинансиране през последните десетилетия, безапелационни са специалисти. Според международната процедура е нужно пътищата да се рехабилитират главно на всеки 15 години, като преди този момент се планува и постоянна превантивна подръжка. Всяка година по тази логичност би трябвало да се обновяват главно над 1000 км пътища, като за обособени пътища може да се наложи и препроектиране, защото част от трасетата са препоръчани преди десетилетия.

Според специалисти след заработване на новата тол система и тази за електронните винетки финансирането ще се усили и това ще разреши да се обезпечат повече средства за по-старите и неремонтирани пътища.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР