Според данните, актуализирани в началото на март, 3,54% от българското

...
Според данните, актуализирани в началото на март, 3,54% от българското
Коментари Харесай

Близо 250 хил. българи страдат от глаукома

Според данните, обновени при започване на март, 3,54% от българското население или 248 354 души имат глаукома . Десетки са прегледаните при очните експерти от ВМА в границите на тридневна акция за безвъзмездни профилактични прегледи, проведена във връзка със Световната седмица за битка с глаукомата .

Информацията е показана началникът на Катедра " Очни заболявания, ушни, носни и гърлени заболявания и орална хирургия " професор Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти.

В международен мащаб, към 2013 година 64,3 милиона души са били наранени от заболяването . Очакванията са през 2020 година техният брой да доближи 76 милиона , а през 2040 година до 111,8 милиона.

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространяването на първичната закритоъгълна глаукома - в Азия.

И още статистика, при мъжете вероятността от развиване на първична откритоъгълна глаукома спрямо дамите е по-голяма . Подобна е наклонността във връзка с хората, живеещи в градските региони спрямо хората в селските региони.

По време на лекцията професор Войнов, който е и народен съветник по очни заболявания, напомня максимата " Глаукомата каквото вземе, не връща " и акцентира, че единственият потвърден способ за ранно диагностициране на болестта са профилактичните прегледи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР