Според данни, предоставени от дирекция „Човешки ресурси“ наМВР,работещите пенсионери в

...
Според данни, предоставени от дирекция „Човешки ресурси“ наМВР,работещите пенсионери в
Коментари Харесай

Около 5000 са работещите пенсионери в системата на МВР

Според данни, предоставени от дирекция „ Човешки запаси “ на Министерство на вътрешните работи , работещите пенсионери в системата по Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда са към 5000 души , сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Валентин Попов, ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), съобщи Дарик.

Във връзка с изявлението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков , ч е от декември 2021 година е почнало освобождение на чиновници, които са трансферира годините за пенсия, Попов увери, че могат да бъдат прекратявани служебни правни отношения със чиновници по Закона за държавния чиновник и Кодекса по труда, само че не и с такива, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи , който не дава опция упражнилият право на пенсия да бъде освободен на това съображение. Синдикалистът добави, че това може да се случи само след смяна в закона.

Данните за работещите пенсионери в Министерство на вътрешните работи са били предоставени по време на съвещание на Съвета за обществено партньорство, провел се в петък и който се управлява от заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Според Попов числата разрушават много легенди, като този, че работещите пенсионери пречат на кариерното развиване на сътрудниците си служители на реда . Причината е, че, съгласно данните, близо 3500 са пенсионерите, работещи по трудово правно отношение, са чиновници от най-ниските равнища, на младша изпълнителска служба.

Във връзка с митингите на служителите на реда за по-високо заплащане и промяна в Министерство на вътрешните работи, Валентин Попов сподели, че с цел да няма народен митинг на 12 юни, би трябвало да бъде дадено нарастване на заплатите от 25%, както и да се показа проект и метод за осъществяване на същинска промяна в министерството. Той уточни, че в случай че тогава обстановката е, каквато е към днешна дата, митингът остава и ще се организира.

„ Това Министерство на вътрешните работи, в този тип, не дава отговор на упованията нито на обособения жител, нито на обществото, това е реалност. Ние желаеме да създадем едно Министерство на вътрешните работи, което да дава отговор на тези упования “, разяснява Попов.

Той напомни, че в съдружното съглашение на ръководещата коалиция е било заложено в период от шест месеца да се направи функционален разбор на Министерство на вътрешните работи, а този период изтича на 13 юни. Според Попов би трябвало да се види моментното положение на Министерство на вътрешните работи с този разбор, също по този начин да се откри какво чакат жителите от министерството и по-късно управлението, дружно със синдикати, гражданско общество, неправителствения бранш и академичната общественост да изработят визия за това по какъв начин би трябвало да наподобява Министерство на вътрешните работи.

На въпрос какво още е било обсъждано на Съвета за обществено партньорство, Валентин Попов описа, че с изключение на тематиката за работещите пенсионери и нарастването на заплатите с актуализацията на бюджета, е била разисквана административната промяна и командировъчните на чиновниците.

От Министерството са съобщили на синдикатите, че администрацията в Министерство на вътрешните работи, общата и профилираната, е под допустимите 35%, дори е съвсем двойно по-малко, изясни Валентин Попов. По думите му управлението на Министерство на вътрешните работи е уведомило Съвета за обществена промяна, че не вижда учредения за в допълнение редуциране на администрацията във ведомството.

Попов сподели още, че е било разисквано и предложение на СФСМВР Съветът за обществено партньорство към министерството да излезе с решение, с което да предложи на министъра на вътрешните работи да инициира в Министерски съвет изменение на наредбата за командировките в страната, в частта ѝ за дневни пари.

„ За финален път размерът на дневните е обновен през 2008 година и той е 20 лв., тогава минималната работна заплата беше 220 лв. “, сподели Валентин Попов. От СФСМВР са предложили размерът да е не по-малко от 6% от минималната работна заплата и автоматизирано да се трансформира дружно с нея. Ръководството на Министерство на вътрешните работи ще разиска предлагането, само че е поискало спомагателни претекстове от синдикатите, които те ще показват.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР