Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се

...
Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се
Коментари Харесай

Каква е връзката между алкохола и рака?


Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се употребяват най-големи количества алкохол на глава от популацията. Същевременно информираността на хората за връзката сред алкохола и рака остава ниска.

Изминалият Световен ден за битка с рака (4-ти февруари) беше мотив учените да припомнят, че нарасналата консумация на алкохол се асоциира с висок риск от няколко разнообразни ракови болести и да предложат няколко ограничения за ограничение на този риск.

Проучванията сочат, че постоянните злоупотреби с алкохол може да предизвикат най-малко 6 вида рак , измежду които:
Рак на дебелото черво; На гърдата; На хранопровода; На ларинкса; На черния дроб; На устата;

Като главен канцерогенен съставен елемент на алкохола се сочи етанолът , съдържащ се в разнообразни количества във всеки вид спиртна напитка. Увреждащото деяние на етанола се показва в промени, които покачват риска дадена клетка да сложи началото на злокачествено туморно образувание . Освен това етанолът трансформира хормоналната секреция и може да докара до бурно разделяне на тези кафези, ускорявайки образуването на тумора.

Учени от СЗО припомнят, че сред потреблението на алкохол и риска от рак има ясна дозова взаимозависимост – рискът пораства, паралелно с нарасналата консумация на спиртни питиета. Посочват се и съответни данни – рискът от рак на гърдата при дамите нараства с 50% при постоянен банкет на 0,5 л вино и с цели 130% при честа консумация на литър от напитката. Това в действителност са високи дози, само че учените припомнят, че даже дребните количества спиртни питиета, употребявани всекидневно, покачват в известна степен риска от посочените видове рак.

Проучване, извършено предходната година във Англия, демонстрира, че едвам 13% от хората са наясно с потвърдената корелация сред алкохола и рака. Друго изследване пък открива, че раковите болести са приична за към 15% от случаите на гибел , асоциирани със злоупотребите с алкохол.

Свързани публикации.. Защо младежите откриват алкохола овреме? 0 Алкохолът подготвя към рак 0 Намаляването на алкохола може да защищити от рак 0

На база на тези резултати експертите оферират няколко ограничения за прекъсване разпространяването на раковите болести. Те са включени в специфичен проект, целящ да ограничи злоупотребите с алкохол

в Европа до 2020г.

Сред водещите ограничения в този проект са:
Забраняване рекламирането на алкохолни продукти; Допълнително ограничение достъпа до спиртните напитки; Повишаване на данъчното облагане на производителите;

Ясно е едно – методът към потреблението на алкохол в Европа би трябвало да се промени бързо. Позитивните резултати върху здравето на популацията няма да закъснеят, тъй като е потвърдена и противоположната връзка сред алкохола и рака – намаляването на потреблението редуцира и риска от раково заболяване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР