Според д-р Майкъл Дж. Бреус, клиничен психолог, известен също като

...
Според д-р Майкъл Дж. Бреус, клиничен психолог, известен също като
Коментари Харесай

Кога да пиете кафе според режима на съня си?*

Според доктор Майкъл Дж. Бреус, клиничен психолог, прочут също като " Докторът по съня ", би трябвало да чакате най-малко 90 минути след събуждането за първата си чаша - а може би и по-дълго.
Този невероятно звучащ съвет се ражда от проучванията на доктор Бреус върху хронотипите или категориите неповторими самостоятелни циркадни ритми (предпочитано време за сън и събуждане), под които множеството хора попадат въз основа значително на тяхната генетика, само че също по този начин възрастта и околната среда. Д-р Бреус също е дал на всеки от четирите хронотипа сладостен, елементарен за запомняне профил: Вие сте или делфин, лъв, мечка или вълк. 
Причината за неговата обща рекомендация за това в какъв брой часа би трябвало да пиете кафе, без значение от вашия хронотип, е, че когато се разсъните, кортизолът и адреналинът ви стартират да изпомпват, с цел да ви оказват помощ да се анимирате изцяло. И спрямо кафето, споделя той, тези два хормона са доста по-мощни. Така че, до момента в който хормоните се усилват, хвърлянето на кафе в сместа евентуално няма да ви помогне доста. „ Това, което в последна сметка се случва, е, че хората са като:„ Е, нищо не е проработило “, тъй че те прибавят още една чаша еспресо и още една “, сподели доктор Бреус.
От друга страна, споделя той, общият съвет е да спрете да пиете кафе до 14:00, защото напитката има интервал на полуразпад сред шест до осем часа, което би трябвало да значи, че до 22:00 към този момент е на половината от вашата система.
Разбира се, споделя той, другите хора имат разнообразни равнища на сензитивност към кофеин и скорост на метаболизма, а доктор Бреус споделя, че е прочут с доста хора, които са споделили, че пиенето на кафе тъкмо преди лягане въобще не ги визира. „ Може да съумеете да заспите, само че качеството на съня, което получавате, ще бъде чиста нелепост “, споделя той. „ Кофеинът е стимулант - по този начин работи в мозъка. Така че колкото по-близо до лягане пиете кофеин, толкоз по-лош ще бъде вашият муден сън. "  
Но още веднъж, това са единствено общи насоки, които могат да бъдат потребни, без значение дали знаете своя хронотип или не. Но доктор Бреус има по-конкретни насоки, според от вашия хронотип. Продължете да четете, с цел да получите тези детайлности.
Кога би трябвало да пиете кафе, съгласно вашия хронотип?
 Ето за какво в никакъв случай не трябва да пием чисто кафе на празен корем Ето за какво в никакъв случай не трябва да пием чисто кафе на празен корем
Сутрешното еспресо е като вяра за доста хора. Плътният, необикновено опияняващ мирис на преди малко приготвено кафе е методът на по-голям...
Хронотипът на Делфините
Делфините съставляват към 10 % от популацията и са известни със своите безсънни качества, дължащи се на ниско шофиране или предпочитание за сън. Делфините, споделя доктор Бреус, са склонни да се разсънват не освежени, не могат да дремят и са най-бдителни през нощта. Като лек латентен и с невисок сън, постоянно кара този хронотип да изпитва безпокойствие при бодърствуване или боязън да не може да заспи. Тъй като делфините са толкоз чувствителни, доктор Бреус има съответни насоки за времето си за пиянство на кафе. Ако те следват точния график на Делфините- който включва време за пробуждане от 6:30 ч. И лягане до 23:30 ч. - те би трябвало да изчакат да пият кафе до цялостните три часа откакто станат от леглото. Неговата съответна рекомендация е да приемате единствено 100 мг (mg) кофеин сред 9:30 и 9:45 сутринта, само че той споделя, че в случай че това е прекомерно плътно, прозорецът може да се простира сред 9 и 10 часа.
Лъв хронотип
Лъвовете съставляват към 15 до 20 % от популацията и те са утринни хора, които имат приблизително задвижване на съня. Ако съблюдават графика на съня, който им предлага доктор Бреус, те би трябвало да се разсънват сред 5:30 и 6:00 и да си лягат в 22:30. Ако се придържат към тази рутина, лъвовете би трябвало да имат единствено 100 mg кофеин сред 9 и 10 часа.
Хронотипът на Мечката
 Тайната на съвършеното кафе Тайната на съвършеното кафе
Как да реализираме съвършения усет на кафе - една от най-популярните питиета в света? За да извършите това, ще би трябвало да вземете поради...
Мечките са най-често срещаният хронотип и съставляват към 50 % от популацията. Тези късметлии са склонни да настройват вътрешните си часовници със слънцето и да имат мощно задвижване на съня. Д-р Бреус предлага да се разсънят в 7 ч. сутринта и да спят до 23 ч. Ако се придържат към тази рутина, те би трябвало да пият кафе сред 10:00 и 12:00 - относително необятен прозорец, спрямо тези, предлагани от другите хронотипи. 
Хронотипът на Вълка
Вълците съставляват към 15 до 20 % от популацията и са насочени към нощта, изобретателни екстроверти със приблизително предпочитание за сън. Според идеалния график на доктор Бреус, те би трябвало да се разсънят сред 7 и 7:30 сутринта и по-късно да се стремят да си легнат в 12 ч. сутринта. Ако съблюдават този график, доктор Бреус предлага да изчакат до 11 ч. за техните 100 mg кофеин.
Източник: 
Внимание! Тази публикация не е медицински или теоретичен материал и не следва да се третира като подобен източник. Ако имате характерно положение или избран режим, който спазвате, преди да вършиме промени е добре да се консултирате със експерт! 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР