Според БСП правителството си купува време чрез новите социално-икономически мерки.

...
Според БСП правителството си купува време чрез новите социално-икономически мерки.
Коментари Харесай

БСП: Новите антикризисни мерки на правителството са прах в очите

Според Българска социалистическа партия държавното управление си купува време посредством новите социално-икономически ограничения. Не е ясна крайната цел на кабинета, само че от оповестените до момента ограничения нито една не действа обикновено, съобщи по време на брифинг на "Позитано " 20 зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от левицата Кристиан Вигенин.

Той дефинира оповестените нови ограничения за справяне с коронакризата като прахуляк в очите на хората.

Вигенин заяви, че се е провело взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, чиято съществена тематика са били препоръчаните от държавното управление нови обществени и стопански ограничения за справяне с рецесията, подбудена от COVID-19.

"Основната цел очевидно е оцеляване на държавното управление още малко. Защо считаме по този начин? Защото това са ограничения на парче. От началото на рецесията, от месец март тази година, до момента виждаме поредност от несвързани по сред си ограничения ", уточни социалистът.

По думите му е несериозно обяснението на премиера, че средствата за новите ограничения са от "мазнинките ". Още повече, че става дума за средства на българските данъкоплатци, акцентира аленият народен представител.

Вигенин регистрира още, че множеството от оповестените по-рано ограничения не действат и парите не могат да стигнат до тези, към които са ориентирани. "Само да напомним един извънредно фрапиращ случай. Обещаните 500 млн. лв. от ББР. До бизнеса са стигнали 7.5 млн. лева Смисълът на ограниченията, когато се ползват, са да стигнат до хората и бизнеса в точния момент. Подобни забавяния на процедура ги обезсмислят ", разяснява той.

"Що се отнася до обществените ограничения - поддържаме обстоятелството, че българските пенсионери ще получат спомагателни средства. Какво става, когато изтекат тези три месеца? Истинското решение на въпроса е преизчисляване на всички пенсии ", безапелационен е Вигенин.

Зам.-председателят на Народното събрание регистрира като позитивно финансирането на лечебните заведения. Истинското решение обаче, съгласно него, е сериозна промяна в опазването на здравето и преустановяване на настоящето състояние - лечебните заведения да са търговски сдружения.

Що се отнася до средствата за подкрепяне на бизнеса, някои от ограниченията били озадачаващи. "На кого ще помогне това, че се понижава Данък добавена стойност върху виното и бирата, които се употребяват в заведения? Очакваме малко по-сериозен разбор ", добави депутатът от левицата.

Той посочи и тревожния факт, че у нас нямало вложения.

"Това е обвързвано не толкоз с рецесията, а с това, че продължава административната тежест. Това е основен детайл в основаването на естествена капиталова среда и за битка с рецесията, която се обрисува и с която ни плаши министър-председателят ", счита Вигенин.

Той е на мнение, че държавното управление на Бойко Борисов е изчерпано и че в случай че идва сериозна икономическа рецесия, тя би трябвало да бъде ръководена от способен кабинет с заем на доверие.

Кабинетът и ограниченията нямат за цел трайно споразумяване на проблемите, които идват със страшна мощ към България, бе коментарът на зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България " Крум Зарков.

"Какви съответно ограничения ще подкрепим ще стане ясно в държанието ни в Народното събрание. Досега разполагаме с анонсите на държавното управление, без изобщо да е ясно какви тъкмо са те. Вчера още веднъж се заприказва за Данък добавена стойност, а тази заран се появиха и други оферти - за фитнес залите. Какво ще стане до тази вечер, ние можем единствено да гадаем ", означи Зарков.

Той дефинира надбавките към пенсионерите като подаяния. Според него се хвърлят милиони в нереформирани системи.

Зарков посочи, че държавното управление желае да притегли вложители, които четат в личните си вестници по какъв начин действа българската страна.

За поклонението на връх Бузлуджа на 1 август Кристиан Вигенин изясни, че още на 21 юли Изпълнителното бюро, взаимно с парламентарната група на социалистите, е решило, че в допълнение към митинга, който се организира в събота на 25 юли, ще се провежда отбелязване на годишнината от учредяването на Българска социалистическа партия на Бузлуджа на 1 август.

В 10.30 ч. сутринта ще бъдат поднесени цветя първо на паметника на Хаджи Димитър, на Димитър Благоев, а по-късно и на храм-паметника "Шипка ". Още от този момент тече и подготовката. Създадени са всички условия всеки български социалист, който има предпочитание да се причисли към поклонението.

Вигенин упрекна досегашния министър на опазването на здравето Кирил Ананиев, че е забранил събитието, а по-късно го е разрешил, изтъквайки, че дейностите на Ананиев били безредни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР