Според бившия енергиен министър Александър Николов дали ще има у

...
Според бившия енергиен министър Александър Николов дали ще има у
Коментари Харесай

Александър Николов: Дали ще има у нас газ през зимата зависи от текущите действия

Според някогашния енергиен министър Александър Николов дали ще има у нас газ през зимата зависи от настоящите дейности.

„ За страдание, те слагат под риск това, което се случва от октомври. С офертата, която беше оставена на постоянния кабинет и с количествата от дълготрайни контракт с Азербайджан, и с наличните планувани количества в „ Чирен “ беше обезпечено над 80% от общата консумация. Когато има 20% дефицит, той елементарно може да се балансира с ограничения за енергийна успеваемост. Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка потреблението, октомври-април, е меко казано необичайно “, съобщи Николов пред БТВ.

Той добави, че предното управление на „ Булгаргаз “ е стартирало диалози с съответна компания за 20 танкера за доста по-дълъг интервал.

„ Следващата оферта беше за 13 танкера и по-късно понижена на 7 танкера – тъкмо тъй като се изследваше инфраструктурата и различните трасета, по които могат да бъдат разтоварени “, разясни някогашният енергиен министър.

По думите му, в случай че е имало предпочитание да се разтоварят танкерите, минимум това е щяло да си проличава по дейностите на служебното държавно управление.

„ Когато имаш ангажираща оферта от едната страна и другата има право да я одобри. Дори да няма инфраструктурата в случай, че в цяла Европа сега газта е дефицитна стока поради държанието на един сериозен снабдител. Най-разумното нещо, което можеш да направиш е да реализираш финансова изгода за обществото и страната си. Ако в действителност не можеш да ги разтовариш, то имаш опция да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш “, сподели още Николов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР