Според библейската традиция Соломон е най-мъдрият от царете на древен

...
Според библейската традиция Соломон е най-мъдрият от царете на древен
Коментари Харесай

Соломоновият възел

Според библейската традиция Соломон е най-мъдрият от царете на античен Израел. Господ му дава опция да разпознава кое е доброи кое зло и да построи храм, който да възпроизведе на Земята съюза сред божественото и човешкото. В Ранното средновековие и през идващите епохи всеки знак, който е свързван със Соломон, е синоним на нещо влиятелно, магично и изцяло положително.
Заедно с други известни знаци, като кръга и спиралата, Соломоновият възел е един от най-старите и най-широко публикуваните – прочут е още по времето на пещерните хора на доста отдалечени едно от друго места; употребен е и от всички огромни цивилизации като римската, немската, юдейската, ислямската, индийската и африканската. Много известен е и измежду ранните християни, като образци и фрагменти от този знак са открити в разнообразни ранни римски базилики. Знакът доближава апогея на своето потребление в келтското изкуство, което се характеризира с разнообразни възли, талази и усукани форми. Предполага се, че римляните го популяризират измежду келтските племена скоро след първите си контакти с келтската просвета.
 Какво се крие зад картината Викът на Едварт Мунк Какво се крие зад картината " Викът " на Едварт Мунк
„ Викът “ е една от най-известните картини на Едвард Мунк (1863–1944)и на течението на експресионизма изобщо. Тя се пре...
Соломоновият възел се състои от два детайла, нормално две връзки под формата на удължени пръстени, придобиващи през Средните епохи формата на щит, правоъгълник или остра арка. Възелът символизира неразривната връзка сред два детайла – в древен проект, връзката сред Бога и определения от него народ – и е елементарно различим знак на старинната загадка ключова дума „ „ долната част е като горната и горната е като долната “. Основна характерност на възела е безспорната симетричност сред горната и долната част, сред лявата и дясната: без значение от коя страна го погледнете, той резервира типа и смисъла си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР