Споразумението между Гърция и Македония показва, че всеки проблем може

...
Споразумението между Гърция и Македония показва, че всеки проблем може
Коментари Харесай

Могерини: Атина и Скопие показаха, че всеки спор може да се реши с диалог

Споразумението сред Гърция и Македония демонстрира, че всеки проблем може да се реши с разговор и водачество. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини в македонското село Отешево след подписването на историческото съглашение сред Атина и Скопие за новото име на БЮРМ - Република Северна Македония .

 Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име Обновена
Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име

Споразумението поставя завършек на 27-годишния спор сред Гърция и Македония

След подписването на съглашението в гръцкото село Псарадес, делегациите на Македония и Гърция, както и всички други основни фигури и посетители, които участваха на церемонията, отидоха с лодки през Преспенското езеро до село Отешево, намиращо се на територията на Македония. В Отешево се организира церемониален обяд. След това министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев ще проведат двустранна среща.

" Мнозина бяха скептични за контракта, само че двамата министър председатели и външни министри бяха упорити, с цел да го реализиран. Двете страни ни накараха да се гордеем, ние европейците, с контракта, от който завоюваха и двете страни. Надявам се това да бъде ентусиазъм за мнозина в района да създадат смели стъпки, както и за цяла Европа. Този контракт сподели на Европа и на света, че всеки проблем може да се реши с разговор и водачество ", сподели Могерини, представена от Българска национална телевизия.

 Борисов поздрави Атина и Скопие за историческото съглашение
Борисов поздрави Атина и Скопие за историческото съглашение

Договорът ще ни помогне да живеем дружно по-добре съгласно премиера

По думите на Могерини Европейски Съюз ще следи използването на контракта , защото той е значим освен за двете страни, само че и за цяла Европа и света.

Европейският комисар по разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан също разяснява историческото съглашение.

" Необходимо беше доста време и доста път, с цел да стигнем там, където сме през днешния ден. Това е исторически ден и опция за жителите на Северна Македония да получат положителни отговори на евроантлантическите интеграции. В края на деня всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всички печелят по нещо ", съобщи Хан.

 Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство
Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението сред Гърция и Македония е значима крачка напред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР