Споразумение за създаване на зона за свободна търговия подписаха 44

...
Споразумение за създаване на зона за свободна търговия подписаха 44
Коментари Харесай

В Африка създават зона за свободна търговия

Споразумение за основаване на зона за свободна търговия подписаха 44 африкански страни, смятащи това за въпрос от витално значение за икономическото развиване на континента , сподели шефът на Африканския съюз.

„ Споразумението, създаващо CFTA (Африканска континентална зона за свободна търговия) беше подписано от 44 страни “, сподели Муса Факи Махамат, ръководител на конференцията на Африканския съюз (АС).

Създаването на зоната за свободна търговия – оповестена като най-голямата в света - идва след двегодишни договаряния и е един от водещите планове на Апелативен съд за по-голяма африканска интеграция.

Споразумението обаче към момента би трябвало да бъде утвърдено на национално ниво и би трябвало да влезе в действие единствено за 180 дни.

Пълният лист на страните, които не са подписали съглашението, към момента не е налице, само че Нигерия е измежду отсъстващите, откакто президентът Мухамадуд Бухари не участва тази седмица на събитието в Руанда, заявявайки, че се нуждае от повече време за съвещания вкъщи.

Нигерия, един от най-големите пазари в Африка, се колебае след възражения от бизнес водачи и синдикати - знак, че прокарването на договорката през десетки национални парламенти може да срещне някои трудности.

" Някои страни имат запаси и не са завършили националните си съвещания, само че ще имаме още една среща на върха в Мавритания през юли, където чакаме и страните с запаси да се подпишат ", сподели Алберт Мучанга, комисарят на Африканския съюз за търговия и индустрия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР