Споразумение за сътрудничество подписаха Технологичния център в чешкия град Храдец

...
Споразумение за сътрудничество подписаха Технологичния център в чешкия град Храдец
Коментари Харесай

Монтана обменя опит за насърчаване на бизнеса с чешки побратим

Споразумение за съдействие подписаха Технологичния център в чешкия град Храдец Кралове и „ Технологичен парк ” ЕООД – Монтана. Меморандумът бе подписан по време на семинар-дискусия във Вършец, който се организира по план “Адаптиране и въвеждане на новаторски модел за поощряване на независимата претовареност от община Храдец Кралове в община Монтана ”.

Целта на съглашението е да задълбочи взаимноизгодното съдействието сред двата технопарка в Монтана и в побратимения чешки град. Работата на Технологичния център в Храдец Кралове бе показана от шефа инж. Ондржей Зезулак и мениджъра Иржи Щиепан. Политиките и ограниченията за развиване на дребните и междинни предприятия на локално равнище бяха акцент в презентацията на доктор Карел Вит – началник на Отдела по стратегическо развиване и ръководство на планове в Община Храдец Кралове.

„ Тъй като Чехия стана член на Европейския съюз преди България, можем да Ви бъдем потребни и с информация за проблемите и компликациите, с които сме се сблъскали и методите, по които сме ги преодолели, както и да споделим грешките си, с цел да не ги допускате и вие “, сподели доктор Вит.

Кметът на Монтана Златко Живков показа икономическият профил на регионалния град и акцентира, че в Монтана има 2340 микро, дребни и междинни предприятия, а 5 от локалните компании са включени в класацията на стоте най-големи компании в България. Но макар че общината е водеща в Северозапада, тя не е достигнала равнищата на стопански най-развитите региони в страната, показа градоначалникът. В програмата на семинара бяха показани резултатите от ситуационен разбор на бизнес средата в Монтана, извършен по плана. На базата на този разбор се дискутираха политики за поощряване на предприемачеството на общинско равнище.

Впоследствие ще бъдат разпознати новаторски ограничения, административни практики, услуги и модели, които да са приспособяват съгласно локалната специфичност. Целта на плана, изпълняван от Община Монтана, е да се сътвори трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на положителни практики в областта на поощряване независимата претовареност и на основаването и развиването на микро, дребен и междинен бизнес в община Монтана. За реализирането на плана Община Монтана ще получи 155 258.00 лева от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020. Проектът е с дълготрайност 16 месеца и започва първоначално само че ноември предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР