Споразумение за междусистемно свързване на газопреносната система на Република Северна

...
Споразумение за междусистемно свързване на газопреносната система на Република Северна
Коментари Харесай

България ще пренася по 500 000 куб. м газ дневно за Северна ...

Споразумение за междусистемно свързване на газопреносната система на Република Северна Македония с тази на България подписаха Александър Арсич, изпълнителен шеф на " Га-Ма " АД и Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Точката за свързване е Кюстендил/Жидилово. Така съседката ни ще получи опция за диверсификация на газовите доставки.

Документът беше подписан в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши и дипломат Агнеса Руси.

" Документът е плод на дълготраен труд и се подписва в миг, в който Република Северна Македония ще има опция за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали дружно с нашите сътрудници. Те ще могат да доставят полутечен природен газ и да употребяват нашето вместилище в Чирен ", сподели Владимир Малинов.

" Това е контракт, който дълго време приготвяме и с него ние реализираме либерализация на пазара на природен газ ", сподели Александър Арсич.

Ще използваме настоящата инфраструктура и съгласно подписания през днешния ден документ ще пренасяме към нашите съседи по 500 000 куб. метра природен газ дневно, сподели Малинов.

Наскоро газопреносните оператори на България и Молдова подписаха съглашение за  достъп и превоз на природен газ посредством газопреносната система на " Булгартрансгаз ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР