Споразумение за изграждане на най-голямия в Европейския съюз геотермален проект

...
Споразумение за изграждане на най-голямия в Европейския съюз геотермален проект
Коментари Харесай

Най-голямата в ЕС геотермална топлоцентрала ще се строи в Дания

Споразумение за създаване на най-голямия в Европейския съюз геотермален план за отопление на датския град Орхус бе подписано в петък сред компанията " Инарги " (Innargi) и локалното топлофикационно сдружение, оповестиха от сдружението.

Плановете са да се построят 10 геотермални централи, захранвани от 22 сондажа, седем от тях ще са в Орхус, като по този начин ще се покрият 20 % от потребностите на града от топлинна сила. Те ще са с обща мощ 110 МВ, което ще спести на града до 165 хиляди тона въглероден двуокис. Планът е мощностите да са подготвени през 2030 година, като " Инарги " получава правото да е техен оператор в продължение на 30 години.

95 % от общо 180-те хиляди семейства в община Орхус са клиенти на топлофикационното сдружение.

" Сградите съставляват 13% от всички излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз, което се равнява на 432 000 000 тона парникови газове всяка година. При огромни геотермални отоплителни централи е допустимо да се отоплява милиони домове със зелена сила, даже когато няма вятър или слънце. Когато геотермална сила заменя отоплението на основата на въглеводороди, едно приблизително домакинство може да понижи своя CO2 отпечатък с до 6 тона годишно ", показва " Инарги " с прессъобщението си.

" От решаващо значение е да преосмислим нашите източници на отопление и да включим геотермалната сила, когато планираме предстоящ енергиен микс. Виждаме голям капацитет за геотермално отопление в доста европейски градове, които се борят да изключат въглищата, с цел да реализиран задачите за климата. Вярваме, че страни като Дания, Германия и Полша оферират подобаващите подземни условия за доста понижаване на потребност от въглища, газ и вносна биомаса. Днешното оповестено 30-годишно съглашение е значима първа стъпка от нашето пътешестване. Много се радваме да забележим мощната поддръжка от датското държавно управление и община Орхус, в това число доверието в нашия екип и развиването на технологията, с цел да се построи най-голямата геотермална централа в Европейски Съюз ", споделя Самир Аббуд, основен изпълнителен шеф на " Инарги ".

" Гордея се, че върша отоплението по-екологично за жителите на Орхус ", декларира на собствен ред Бярне Мунк Йенсен, ръководещ шеф на градската топлофикационна компания. " Геотермалната сила бележи забележителна стъпка в нашите старания да имаме по-устойчиво централно отопление. Геотермалната сила е причина за реализиране на задачата ни през 2030 година за последователно унищожаване на вносните дървесни пелети ", добавя той

Горещата подземна вода в Орхус ще се извлича на 2-3 километра под повърхността при температура 60-90 градуса посредством сондаж и ще се събира от термопомпи, с цел да се вкара в топлофикационната мрежа. След това охладената геотермална вода се напомпва назад в подземната повърхнина посредством инжекционен бунар.

Технологията предлага опция да се обезпечи една в действителност кръгова и устойчива форма на сила, показват от компанията, която към този момент работи по сходен план и за датската столица Копенхаген..

Innargi е учредена от A.P. Moller Holding. В края на 2021 година компанията набира капитал от Държавният и максимален пенсионен фонд в Дания, ATP, и датската комунална компания NRGi.

" Групата A.P. Moller има богат исторически опит от огромни подземни планове. А преди няколко години продадохме нашите действия по изследване и рандеман, свързани с петрол. Основахме Innargi, с цел да ги донесем пълномощия в игра в интерес на енергийния преход. Виждаме страхотни благоприятни условия за Innargi ще създаде зелено централно отопление за Орхус и милиони домове в други градове в Европа ", добавя Робърт Угла, основен изпълнителен шеф на A.P. Møller Holding A/S.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР