Споразумение между недоволните биопроизводители и Министерството на земеделието беше постигнато

...
Споразумение между недоволните биопроизводители и Министерството на земеделието беше постигнато
Коментари Харесай

Недоволните биопроизводители и Земеделското министерство постигнаха споразумение

Споразумение сред недоволните биопроизводители и Министерството на земеделието беше реализирано през днешния ден, откакто за повторно този месец земеделците се събраха на митинг. Двете страни се схванаха да бъде назначен отраслов заместник-министър, препоръчан от сектора, който ще дава отговор за биологичното земеделие.

Биопроизводителите, подкрепени от производители на плодове, зеленчуци и картофи, са недоволни от нова разпоредба, с която се вкарват високи условия към тях и компаниите, които ги сертифицират. Според министерството това се постанова поради открити нарушавания и нужните ограничения, с цел да се подсигурява високо качество на биохраните.

13 аграрни организации поддържаха митинга, като някои се разграничиха от настояването за оставка на министър Порожанов. След час договаряния беше реализирано единодушие да има нов зам. министър за биопроизводството, както и санкции за специалистите, основали противоречивата разпоредба.
Веселина Ралчева - Асоциация " Биопродукти ": Ще има оставки на виновните за целия безпорядък. На равнище дирекция и по-надолу. Той ще направи инспекция кой забърка кашите.  13 браншови организации упорстват за оставката на земеделския министър Порожанов 13 браншови организации упорстват за оставката на земеделския министър Порожанов
13 браншови организации, измежду които производители на плодове, зеленчуци и картофи, както и биопроизводители, упорстват за оставката на земеделския мин...

Министър Порожанов удостовери, че вследствие на инспекцията, в случай че има отговорни, те ще бъдат осъдени. Той очерта измененията, които ще се създадат в противоречивата разпоредба за биопроизводството.
Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Да не се лишава напряко или при еднократно нарушаване на биологичен производител лиценза, другото е обвързвано с пробите. По това ще дебатираме още веднъж, само че ние би трябвало да имаме рационален брой проби, тъй че да се подсигурява сигурността на качеството на предлаганата продукция.
След съглашението с Румен Порожанов, протестиращите биопроизводители се отхвърлиха от шествие до Министерски съвет.

Предупредиха обаче, че в случай че той не съблюдава обещанията, са подготвени на нов митинг, към който този път ще се причислят и животновъдите.
 Няма подценени браншове в селското стопанство, съобщи Румен Порожанов Няма подценени браншове в селското стопанство, съобщи Румен Порожанов
Не може да се твърди, че някой бранш в земеделието е подценен за сметка на различен, съобщи в студиото на „ Още от деня “ земеделският министър Румен По...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР