Спорът за името на Македония остава в историята. Македонският премиер

...
Спорът за името на Македония остава в историята. Македонският премиер
Коментари Харесай

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Спорът за името на Македония остава в историята. Македонският министър председател Зоран Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас реализираха съглашение и новото име на страната е Република Северна Македония.

Заев организира втори за последните 24 часа телефонен диалог със своя гръцки сътрудник Алексис Ципрас, съобщи БГНЕС. След по-малко от час македонският министър председател ще направи особено послание към нацията, на която ще заяви публично новината.

Постигнахме исторически контракт с Македония за разрешаване на 20-годишния спор за името на Република Македония, сподели гръцкият министър председател Алексис Ципрас при започване на срещата с президента Прокопис Павлопулос.

След сполучливото привършване на договарянията в края на този месец се чака Република Македония да получи дата за започване на договаряния за участие в Европейския съюз, а на срещата на върха в Брюксел на 12-ти юли и покана за присъединение към НАТО.

Република Северна Македония е името, за което се договориха по-рано през днешния ден македонският министър председател Зоран Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас. Договорът сред страните им може да подпишат през уикенда, евентуално в събота в Преспа, на гръцка територия.

Все отново нищо не бе дефинитивно, макар че гръцките медии написаха: „ Днес скопският проблем приключи” и „ Северна Македония е контрактуваното име”.

Македонска телевизия: Ново име за Македония, проект за Европейски Съюз

Ципрас за Македония: Отиваме да вземем, а не да дадем

Македония: В Ню Йорк ще се организира борбата за името ни

По отношение на подписването на контракта, заради наситената стратегия на двамата министър председатели и депутатите през идващите дни, медиите в Гърция разясняват, че по време на уикенда, евентуално в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа, на територията на Гърция.

Двамата министър председатели през вчерашния ден по телефона прецизираха детайлности от Договора за разрешаване на разногласието за името на Република Македония, който се води от близо 30 години сред управляващите в Скопие и Атина, като „ диалогът е минал в другарска атмосфера”.

„ Нашата дефинитивна цел е да получим обективен контракт, учреден на обстоятелства, които ще ни наредят до всички прозападни страни, където ще укрепваме нашата еднаквост, стопанска система и вероятност. По всяка възможност моят оптимизъм ще се увенчае с триумф. Но, дефинитивно значи, когато дефинитивно всичко е решено. Надявам се това да стане утре”, сподели нощес Заев в обстойно изявление пред телевизия „ Телма”.

Той още веднъж повтори, че окончателната дума във връзка с Договора ще имат жителите на страната.

„ Към края на септември или началото на месец октомври ще има референдум за името. Всички процеси във връзка с този контракт би трябвало да приключат към края на годината”, разясни македонският водач.

„ Македония би трябвало да има вероятност със своя нотариален акт, както всяка естествена страна, да има вероятност за НАТО и Европейски Съюз. Това ще подтиква промените и подобряването на стандарта на живот. Не желая и да си помисля, какво ще стане, в случай че това не успее. Ние сме длъжни да гледаме напред. Убеден съм, че няма да пропуснем този късмет за жителите на Македония”, акцентира Зоран Заев.

„ След като се стигне до ратификация на Договора, което се надяваме да стане и от техния парламент, ние с огромно наслаждение ще кажем „ ОК” с цел да може те да тръгнат по своя европейския си път”, разяснява гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс пред локалната телевизия „ Контра”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР