Спорът между премиера и президента беше за правилата и процедурите,

...
Спорът между премиера и президента беше за правилата и процедурите,
Коментари Харесай

Политолог: Излязоха сериозни информации за миналото на бъдещия шеф на МВР, които са притеснителни

Спорът сред премиера и президента беше за разпоредбите и процедурите, само че е част от продължаващата война за въздействие в обществото сред военачалник Бойко Борисов и военачалник Румен Радев.
Това сподели за предаването „ Преди всички “ анализаторът Георги Киряков. Той посочи, че Конституцията е дала доста политически лостове на президента, точно с цел да не се концентрира прекомерно доста власт в ръцете на министър-председателя или на който и да е различен управник:

„ Разбира се, че би трябвало да се следва процедурата. Генерал Радев доста добре познава това поради обстоятелството, че дълги години е бил боен, където уставът е висшият закон на военната дисциплинираност и спазването на устава подсигурява не просто отбраната на страната, а и подсигурява сигурността на всеки един човешки живот в редиците на българската войска, тъй че той е директно зает с това процедурите да се съблюдават. От друга страна, несъмнено, излязоха съществени информации за предишното на бъдещия министър на вътрешните работи, които са притеснителни, и президентът като човек, който още от началото на мандата върви по тази линия – да показва проблематичните места в ръководещата коалиция, в този момент потегли по тази линия. Разбира се, той е реактивен и във връзка с публични реакция, а тези реакции, постоянно когато излезе информация за не толкоз ярко минало, са отрицателни “.

„ Дипломатическите задачи са единствено следващият мотив за това скарване в разнообразни борби сред Румен Радев и Бойко Борисов “, безапелационен е анализаторът. През годините Борисов си е построил облик на мощен човек във властта и политиката, а в лицето на Радев се е появил различен „ мощен човек “ и конфликтът е бил неминуем, разяснява той:

„ Виждам, макар оптимистичните поръчки на господин Цветанов, продължение на тази борба, най-малкото тъй като президентът ще желае да взе участие към този момент като пълноправен и равносилен сътрудник освен в разпределението на власт, само че и във вземането на политически решения, касаещи по някакъв метод обществото “.

Обществото е натоварило Румен Радев с ролята на съществена съпротива, тъй като „ Българска социалистическа партия е позиция на власт, което е в тяхна щета, само че не е във щета на президента. Затова и ГЕРБ поредно се пробват да връзват с Българска социалистическа партия, нейните неуспехи и отрицателно държание с президента, добави той:

„ Основният тест за президентската институция ще бъде дали той ще продължи поредно да подлага на критика ръководещите, или просто ще потвърди, че просто е желал да влезе в общата скица за разпределение на властови запаси. Няколко такива стъпки се чакат от него, с цел да се разбере. Ако има дълготрайна тактика за личното си развиване и оттатък президентската институция, той би трябвало да бъде пореден и да продължи по линията да подлага на критика ръководещите и техните неточности. Ако не желае, ще се трансформира в Георги Първанов най-вероятно, който беше извънредно компромисен и не правеше внезапни придвижвания за цялото статукво, само че беше главен състезател в разпределението на властови запаси “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР