Спорът дали родната полиция да ни пази, или частни охранители

...
Спорът дали родната полиция да ни пази, или частни охранители
Коментари Харесай

Баби с паникбутони! Ето кой ги пази

Спорът дали родната полиция да ни пази, или частни охранители още веднъж се разгоря с цялостна мощ. А по какъв начин да опазят селата си от набезите на апаши, постоянно е бил един от сериозните проблеми на кметовете. Полицията мъчно може да огрее на всички места, а селският служител на реда е надалеч в предишното. Липсата на непрекъснато полицейско наличие в дребните обитаеми места край Пловдив се употребява ловко от апашите и телефонните измамници. В годините обратно се стигна до такава степен, че  крадците освен обираха къщи и реколтата на полето, само че си позволяваха да нахлуват в домовете на пенсионери и да ги пребиват, с цел да се докопат до скътаните жълти стотинки за черни дни. 

Гергана Василева

Зачестилите обири из селата  накараха преди близо четири години тогавашният кмет на Община Съединение Георги Руменов да наеме частна защита. Наред с пазенето на селата на територията на общината гардовете на частната компания се включваха и в ексцентрични действия - да насекат дърва на някой уединен дядо, да отидат до аптеката до близкия град и да му купят медикаменти или просто да го закарат до болничното заведение. 

В село Драгомир, което се намира на територията на община Съединение, съвсем всички възрастни хора станаха клиенти на частна охранителна компания. И против минимална такса на месец пожелаха стационарният им телефон да се трансформира в самобитен  паникбутон. При заплаха вграденото в телефона устройство изпращаше сигнал до охранителната компания и в границите на 6 минути дежурният патрул стигаше до възрастния човек, отправил вик за помощ. Жителите на Драгомир желаеха услугата, откакто селото им се обезлюди. Оказа се, че доста от тях живеят сами и постоянно виждат по какъв начин нощем в дворовете им влизат крадци и изнасят от пристройките към къщите им принадлежности и други движимости, само че не смеят да излязат и да се опълчват. 

Един път месечно потребителят можеше да употребява гратис услугата " превоз с кола на охранителната компания " до посочено от него лечебно заведение на територията на град Пловдив. Така бе избавен животът на мъж от Церетелево, който получи тежък инсулт. Повиканата кола за спешна помощ по този начин и не се отзова на сигнала за помощ. След като околните на дядото се видяха в знамение, те повикали охранителния патрул.    

Над 300 възрастни хора от община Съединение се записаха в социално-охранителните услуги. Още първия месец кметът регистрира фрапантен спад в битовата престъпност. Тогава пред " Марица " клиентите споделиха, че се усещат по-спокойни, когато знаят, че при заплаха единствено с бутване на телефонната слушалка на място ще дойде охранител. 

В някои села с защитата се заеха сами. През 2016 година ромски патрули пазеха садовското село Караджово. До сформирането на опълчението кметът Борислав Благоев прибягна, откакто станало ясно, че полицията не може да му обезпечи защита нощно време. 

" От 1100 души в селото съвсем половината са роми. Масово са регистрирани в бюрата по труда и би трябвало да проработят по 4 часа на ден, с цел да си получат обществените помощи. Точно от тия хора взех решение да събера селски патрули ", изясни тогава кметът. Два месеца след старта на самодейността той бе извънредно удовлетворен. Разказа, че патрулите се отнасяли доста отговорно към работата. В един от екипите даже работеха татко и наследник - Тошо и Тодор Асенови. Патрулираха пет групи по тройки и си бяха разделили улиците. Работното време беше от 18 до 22 ч., като гардовете носеха баджове " Охрана ".   

" Бдителни са и по тази причина вандализмите из селото внезапно понижиха. Карат се на буйните младежи от махалата, а щом виждат нещо подозрително, незабавно рапортуват ", описа тогава Благоев.

50 мъже от пловдивското село Костиево пък непринудено се включиха в защитата на къщите в селото. Графикът бе изработен небрежно, откакто по Коледа на 2014 година четири къщи в селото осъмнаха обрани. Кметът свика общоселско заседание, на което потърси мнението на локалните по какъв начин да се оправят с набезите на апашите. По това време Илия Попов бе получил предложение от частна охранителна компания да се заеме с пазенето на селото против възнаграждение. Оказа се обаче, че сумата, което трябваше да заплаща всяко семейство, бе 20 лв.. За доста от локалните тя се оказа непостижима. Затова се прибегна до разновидността с доброволческите отряди. В дежурствата участваха по двама, като обикаляха с частен автомобил до 5 часа сутринта. Навъртаха по 30 километра, а по време на едно от дежурствата засякоха няколко подозрителни автомобила. Не се стигна до намесата им, откакто патрулът наблюдавал колите и те бързо се изнесли от Костиево.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР