Спор за размера, с който Газпром да намали цената на

...
Спор за размера, с който Газпром да намали цената на
Коментари Харесай

Спор за цената бави предоговарянето на доставките от Газпром

Спор за размера, с който " Газпром " да понижи цената на природния газ за " Булгаргаз ", бави завършването на договарянията сред двете страни за предоговаряне на изискванията за доставките. Такова условие сложи Европейската комисия на съветския монополист, с цел да се избегне налагането на многомилиардна санкция поради корист с господстващо състояние на осем пазара, измежду които и българския.

Поставеният от Брюксел период за предоговаряне на изискванията на доставките изтече на 3 декември, а двете страни още не са се споразумели. Разговори по въпроса се водят от септември 2018-та, а след постигнатото през ноември същата година съглашение за съчетание на цените и смяна на формулата за установяване на цената, този август " Булгаргаз " предяви и изчисленията си за поевтиняването,

Поредният кръг от диалози се е състоял преди ден в Русия, научи Mediapool от свои държавни източници. Продължил е разногласието за размера на отстъпката, с която от " Газпром " не били съгласни и се опитвали да вкарат механически параметри за качеството на суровината и други. От " Булгаргаз " считат, че причините им за поевтиняване са стоманени.

Българското сдружение е показало своите разбори въз основа на положението на европейските пазари месеци преди август, когато на газовите тържища са били реализирани най-ниските цени на суровината, а наклонността е това да продължава. На руснаците е препоръчана нова формула за ценообразуване, която в огромната си част да реферира към стойностите на европейските хъбове. Освен това новата цена би трябвало да влезе в действие от момента на заявяването ѝ – т.е. ретроактивно от август. Това значи, че отстъпката, която бъде контрактувана от " Булгаргаз ", ще бъде приспадана от бъдещите дължими от доставчика суми за " Газпром ".

Друго искане, сложено от българска страна, е да отпаднат предплатените заплащания за доставките. Аргументът е, че от 2015 година " Булгаргаз " е в устойчиво финансово положение. Освен това сдружението в никакъв случай не е забавяло заплащане към " Газпром износ " и по тази причина упорства да заплаща 30 дни след приемане на месечната доставка, както вършат всички останали консуматори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР