Спор няма: Lamborghini Diablo е мокър сън и фантазия за

...
Спор няма: Lamborghini Diablo е мокър сън и фантазия за
Коментари Харесай

Lamborghini Diablo - мокър сън, бленуван плакат на стената или един суперавтомобил на 30

Спор няма: Lamborghini Diablo е влажен сън и фикция за цяло едно потомство деветдесетарски деца.

Изключително атрактивен и нечувано бърз за времето си, италианският състезателен автомобил е украсявал стените на хиляди момчета и девойки по целия свят, а през днешния ден, 8 декември, той навършва 30 години, което си коства да бъде почетено с малко история.

Култовото Lambo се появява на пазара през 1990 година С него италианците желаят да влязат в новия XXI век уместно. И съумяват.
 Снимка 508654

Именно с Diablo Lamborghini отварят няколко нови страници в историята си. Бетонират и традициите си в " клиновидния " дизайн, който и до през днешния ден е емблема на марката.

Lamborghini Diablo се появява през 1990 година, само че създаването на суперавтомобила стартира пет години по-рано под кодовото наименование Project 132. Серийната версия е оборудвана с 5.7-литров V12 мотор, генериращ мощ от 485 к.с. и 580 Нм оптимален въртящ миг.
 Снимка 508649

И в случай че през днешния ден това звучи почтено, само че не и впечатляващо - имайки поради, че към този момент се продават общоприети седани с по-висока мощ от тази - то преди три десетилетия Diablo се трансформира в най-бързия сериен автомобил на планетата. Максималната му скорост доближава главозамайващите 325 км/ч.
 Снимка 508652

И всичко това без хидравличен усилвател на кормилото, нито каквито и да е други асистенти за сигурност. За сметка на това описът с екстри е включвал електрически стъкла, кожен интериор и климатик.
 Снимка 508653

През 1993 година на пазара се появява версията Diablo VT, която към този момент разполага с по-лек волан и още няколко дребни екстри, улесняващи водача. Това е и първият състезателен модел на Lamborghini (и вторият въобще за компанията), разполагащ със задвижване на четирите колела - след грубоватия джип LM002.
 Снимка 508651

Две години по-късно Lamborghini показва хардкор версията Diablo SV, която е единствено със задно предаване и има мощ 510 к.с. През същата 1995 година италианската компания демонстрира Diablo VT Roadster, което е първият серийно създаван кабриолет на компанията.
 Снимка 508650

През 1999 година Diablo получава фейслифт и усъвършенстван мотор, който към този момент разполага с 529 к.с. и 605 Нм оптимален въртящ миг. Това е и първият път, в който Diablo се предлага с екстра, която в днешно време е общоприета за всички коли - ABS или система срещу блокиране на колелата при нападателно прекъсване.

Година по-късно приказката завършва и моделът е свален от произвеждане. По това време Lamborghini към този момент е благосъстоятелност на Audi, която пък е част от концерна Volkswagen Group.
 Снимка 508647

През 2001 година се появява наследникът на Diablo, който също носи името на бик - Murciélago.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР