Спомняте ли си епичната защита на научната дисертация на Марияна

...
Спомняте ли си епичната защита на научната дисертация на Марияна
Коментари Харесай

Стоян Денчев и брандът България - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Спомняте ли си епичната отбрана на научната дисертация на Марияна Николова - някогашен министър по туризма в кабинета на " Борисов 3 " - която реши да стане лекар по " киберетика " в УниБИТ в последните дни от мандата си?

Кой би могъл да не помни паметния миг, в който настоящ вицепремер получи научна купа, до момента в който декламираше.

Само два месеца по-късно Николова завърши с приноса си в областта на държавното ръководство и туризма, само че научният й началник от УниБИТ проф. Стоян Денчев продължава стремглаво напред. 

В сряда някогашният ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии и някогашен вицепрезидент на " Мултигруп " се появи на среща на Националния ръб по туризъм и " Соф кънект " - концесионера на Летище София.

На диалога, отразен от Българска телеграфна агенция, е контрактувано " сливане на напъните сред двете организации за развиване на устойчива туристическа промишленост и разпространение на България като атрактивна дестинация ". 

Решено е още да се работи " взаимно с държавното управление за облекчение и дигитализиране на процедурите по издаване на визи за жители отвън Европейски Съюз " и за " единна връзка на марката България ". 

Ако се питате каква е връзката сред библиотекознанието с туризма - Стоян Денчев е ръководител на Контролния съвет на браншовата организация от няколко години. Той участва на срещата на Летище София в компанията на Красимир Гергов (председател на УС на Борда по туризъм), Мартин Захариев (бивш народен представител от Българска социалистическа партия, някогашен издател на " Плейбой " и зам.-председател на борда), както и на изпълнителния шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова - някогашен народен представител от " Патриотичния фронт ".

Карастоянова също може да се похвали с докторска степен като Марияна Николова. Познахте - от УниБИТ.

Темата й е " Лидерски практики в туристическия отрасъл ", а научният й началник проф. Гошо Петков е един от рецензентите на Николова, който й беше дал блестяща оценка. 

Активността на Стоян Денчев на това поле не стартира от през днешния ден. През декември 2021 година той и още няколко преподаватели от УниБИТ се оказаха  " посланици на модерното европейско обучение " в българския павилион на международното ревю в Дубай.

Prof. Tencheva, prof. Bogoeva and prof. Denchev from the University of Library Studies and Information Technologies - Bulgaria, and Galina Raicheva, the Executive Director of Bulgaria Expo 2020 before the conference „ The Digital Transformation of Skills and Education Challenges “.
— Bulgaria Expo 2020 Dubai (@Bulgaria2020)
Денчев прави презентация на Експо 2020 на тематика " 70УниБИТ-а познание ", а сътрудниците му приказват за ролята на социалнте медии в образованието и за " интелектуалната благосъстоятелност като ходило към високоефективна цифрова просветителна екосистема ". Няколко дни по-късно други двама доценти от УниБИТ отново са лектори в българския павилион - този път по тематиката за " Зеленото мислене и зелената настройка ". 

Какво общо има Денчев със международното ревю и българското наличие в Дубай? От април 2021 година той е ръководител на ново съдружие на име " Борд за другарство и съдействие сред Република България и Обединените арабски емирства ". Сред членовете му са някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев (номиниран за народен представител от " ИТН " през лятото на 2021), и някогашният дипломат на България в Катар Метин Казак (бивш евродепутат от ДПС). 

Междувременно, на 12 януари различен дълготраен учител в УниБИТ - Мариела Модева - беше назначена за зам.-министър на туризма (квота: БСП) в кабинета на Кирил Петков. Модева е шеф на Института за проучване и развиване на водачеството в осведомителна среда, който до преди години се оглавяваше от Димитър Иванов - " Гестапото ", някогашният началник на Шести отдел на VI ръководство на Държавна сигурност.  

Обменът на фрагменти сред УниБИТ и най-високото равнище на държавната администрация е изобилен през последните години - измежду хората, получили научни степени от университета са трима някогашни шефове на ДАНС Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Константин Казаков, някогашният вицепрезидент (2012-2017) Маргарита Попова и други

Проф. Денчев е теоретичен началник на най-отбраните измежду тях - без значение дали сферата на знанията им покрива институционалната борба с корупцията, организационната просвета на ДАНС или киберетиката. 

Собствената му биография е като къс справочник за неофициалните центрове на властта след разпадането на тоталитарния режим. Денчев е вербуван като сътрудник " Симеонов " от контраразузнавателното II ръководство на Държавна сигурност в края на 80-те, откакто оглавява Информационния център за трансфер на технологии " Информа ".

Малко по-късно става консултант в кабинета на Димитър Попов и основен секретар в кабинета на Любен Беров (с мандата на ДПС). За малко е изпратен за дипломат във Финландия, след което се връща назад в България - този път като народен представител от Движение за права и свободи и зам.-председател на парламентарната група, ръководена от Ахмед Доган (1995-1997). Излиза от директното си присъединяване в политиката през 1998 година, с цел да стане вицепрезидент на " Мултигруп " при Илия Павлов. 

През 2002 година става ректор на тогавашния Колеж по библиотекознание и осведомителни технологии и за няколко години съумява да го достави с формален унивреситетски статут - и импровизирано добро име на " ковачница " за университетски длъжности и научни степени на политици с... необикновен принос към развиването на науката. 

През 2005 година Стоян Денчев беше определен за почетен консул на Султаната на Оман в България - той заемаше тази позиция в продължение на 10 години до банкрута на Корпоративна комерсиална банка, в която най-големият държавен капиталов фонд на Оман беше акционер. 

През лятото на 2009 година малко след парламентарните избори, извоювани от ГЕРБ Стоян Денчев стана ръководител на Надзорния съвет на " Информационно обслужване " - пост, който резервира единствено за няколко месеца. 

Денчев беше заменен като ректор на УниБИТ през 2018 година - шестнадесет години след встъпването си в служба отпред на тогавашния лицей - поради въвеждането на мандатността на ръководителите на висши образователни заведения. Той продължава да е ръководител на Общото заседание на университета. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР